Първокласниците с 3600 по-малко

„Класа“

Близо 60 000 първокласници прекрачиха вчера за първи път училищния праг. Те са с 3600 по-малко в сравнение с миналата години, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката. На 15 септември 2757 училища отвориха врати, като в 53 ремонтните работи от лятото продължават. От министерството на образованието съобщиха, че почти навсякъде безплатните учебници за децата до седми клас са доставени.
Социално слабите семейства тази година ще получат по 150 лв. за облеклото на своя първокласник. Очаква се от помощта да се възползват около 30 000 семейства.

Йорданка Фандъкова: Тръгва диференцираното заплащане

Образователният министър Йорданка Фандъкова, която откри учебната година в 73 СОУ в столицата „Владислав Граматик“, заяви, че тази седмица в страната тръгва диференцираното заплащане, а от октомври започва и програмата за кариерно развитие. Специални гости на церемонията при откриването на учебната година в 73 СОУ бяха ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова и Флориан Фихтъл – представител на Световната банка в България.

Бойко Борисов бил пълен отличник

Министър-председателят Бойко Борисов откри новата учебна година в 78 СОУ "Христо Смирненски" в Банкя с пожелание към учениците да са живи и здрави, а към родителите и обществото - да пазят децата на пътя. "В това училище съм учил от първи до единадесети клас, а майка ми е била учителка тук през целия си професионален живот, така че сме много свързани с него“, каза премиерът след тържеството. Той си припомни, че е бил златен медалист, а като всяко дете на учителка е бил добре подготвен по всички предмети.
"Само веднъж по история съм имал четворка, иначе имах отлични дипломи. Бях много дисциплиниран, но и много се биех", припомни си премиерът. Освен това Борисов свирил на акордеон и участвал в духовата музика на училището. Той обаче отказа да отговори на въпрос дали е бягал от час. Борисов допълни, че преди да увеличат заплатите на учителите, трябва да се намери ресурс да се покрие дупката в бюджета, направена от пагубното управление на Тройната коалиция. „Като покрием бюджета, оттам нататък и с еврофондовете, и с реформите, които правим сега, икономиката леко ще се отлепи нагоре. Тогава вече ще увеличаваме заплатите”, каза премиерът. Той коментира, че това, че в образованието няма съкращения, е знак за политическа воля и амбиция образованието да се развива по време на криза.

Цветан Цветанов ще помага с компютърна зала

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов откри новата учебна година в 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“, където е учил. „Убеден съм, че някои от учениците, които излизат от това училище, след време може да бъдат бъдещите президенти и премиери”, каза Цветанов. Министърът е помогнал за изграждането на детска площадка в двора на училището. Стана ясно още, че е обещал, че в рамките на два месеца ще помогне за изграждането на нова компютърна зала с обновена конфигурация, за да получат децата добро образование и да се занимават с полезни дейности, а не с някои „от пороците на обществото”.

Станете почитател на Класа