Георги Стоев: Посоката на данъчните реформи трябва да е намаляване на ставките за всички българи

Посоката на данъчните реформи трябва да е съкращаване на данъците за всички българи, според икономиста от “Индъстри Уоч” Георги Стоев.
В интервю за Агенция “Фокус” той заяви, че диференцирането на ДДС би довело до доста голяма тежест в администрирането на данъчното събиране. Ще има доста разходи по това да преследваш всички, които произвеждат прах за пране, а казват, че произвеждат лекарства. Диференциране на ставките не трябва да има, а да се върви в посока съкращаване на данъците за всички българи, коментира той.
По думите му - от макроикономическа гледна точка плоският данък е донесъл повече стимули в България да се работи и то по-качествено, повече и с по-висока производителност.
Аз съм от икономистите, които предлагаха и подкрепяха плоския данък преди изобщо в България политиците да се сетят за това. След като вече е въведен, не съм променил позицията си. Тя е не само макроикономически мотивирана, но и морална. Не смятам, че хората, които са инвестирали в своята производителност, трябва да бъдат облагани с по-голям процент от техния доход. Не стига, че им вземаме повече пари, защото едно е 10 % данък от 300 лева, друго от 3 000 лева, а изведнъж искаме да ги накажем още повече, посочи Стоев.
Според него тези аргументи важат все още – с по-ниски данъци, държавата успя да събере повече пари, с които да финансира повече начинания.
При предишното правителство общите разходи на държавата за съжаление не бяха намалени, но по-големите данъчни приходи дадоха комфорт на всяко следващо управление да съкращава други данъчни ставки, например ДДС, акцизи, осигуровки, които тежат на българите, каза той.

/Агенция "Фокус"/

Станете почитател на Класа