Дават пет болници на прокуратурата

5 болници в страната ще бъдат дадени на прокуратурата, съобщи здравният министър Божидар Нанев, цитиран от Дарик. Той не пожела да ги назове, но посочи, че става въпрос за измами и източване на пари.
На семинар в Русе зам.-министърът на здравеопазването Валерий Митрев представи изследване, в което се прави сравнение между болницата в дунавския град и 6 лечебни заведения в Европа.
В сравнение с групата болници от Европейския съюз, в Русе има 2,6 пъти по-малко легла на 1000 души население, а на едно легло се падат 2,4 пъти повече жители от областта. В Русенската болница работят 8,3 пъти по-малко лекари. Фрапантна е разликата със Страсбург, където работят 11 пъти повече лекари, отколкото в българската болница, коментира заместник-министър Валерий Митрев.
Проучването сочи още, че на 1000 души в Русенката област се падат пет пъти по-малко лекари, а на един лекар 3,5 пъти повече жители в сравнение с лечебните заведения от ЕС. Един от големите проблеми в здравеопазването е липсата на ресурсен капаците, коментира д-р Митрев. Така, например, в българската болница на една медицинска сестра месечно се падат 60 пациенти, а в Страсбург - 13. Средният престой в групата болници от ЕС е осем дни. В сравнение с тях в Русе пациентът престоява средно около шест дни. Средният разход на преминал болен в България е 224 евро, за сравнение във Франция е 8013 евро.
По думите на здравния министър България може да се справи с източването на пари в болниците, но трудно ще се справи с недостатъчния финансов ресурс. Той обясни, че има политическа воля за повече пари в здравната система.

/dir.bg/

Станете почитател на Класа