Мартин Димитров: Пикът на кризата ще е след декември

Пикът на кризата ще е след декември, заяви председателят на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм и лидер на СДС Мартин Димитров пред БНР.
Димитров смята, че се очертава се ситуация, в която доста фирми ще са на ръба да изкарат или да потънат. До голяма степен, според него, изходът от кризата зависи от това дали ще се осигури достъп до европейските фондове. За пореден път Мартин Димитров определи като много важна антикризисна мярка съкращаването на срока за връщане на ДДС. Това ще подпомогне бизнеса и няма да е много скъпо – „под 100 млн.лева, а ефектът ще бъде значим за икономиката”. „По-добре да се помогне на хората да си запазят работата, отколкото след това да правим социална политика за безработни”, категоричен е Мартин Димитров.
Искаме диференцирана ставка за ДДС за лекарствата и книгите, каза Димитров. Специално за лекарствата и книгите, почти няма страна в ЕС, която да няма диференцирана ставка за ДДС. „Вече имаме изключение за туризма, защо да няма и за лекарствата и за книгите? Така се практикува в целия ЕС”, подчерта той.
Лидерът на СДС потвърди, че се водят разговори с ГЕРБ за кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на София. Целта на междинните избори за кмет на София е заедно с ГЕРБ и сините да постигнат победа на първи тур. „Ние, „Синята коалиция”, заедно с ГЕРБ, формираме едно управленско мнозинство в парламента. Можем да подкрепим кандидатурата на Фандъкова за кмет на София, ако се договорим за воденето на обща политика в столицата. Нашата подкрепа минава през общи управленски приоритети. Нормално е да участваш в управлението, когато даваш подкрепа на управлението”, каза още лидерът на СДС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа