Претоварване - основна версия за потъването на „Илинден“

Претоварване на кораба“Илинден“ - това е основната версия, която се налага за трагедията от 5 септември, заяви македонският съдия-следовател Весна Кичеец.
23-годишният капитан е допуснал на борда на кораба да се качат 56 души, при капацитет на плавателния съд от 43. Следователи от Македония и България, експерти по вътрешно плаване на Македония, България и Хърватия и представители на българското транспортно министерство ще направят повторен оглед на кораба „Илинден“, при чието потъване в Охридското езеро преди 2 седмици загинаха 15 българи.
БГНЕС припомня, че на 5 септември 2009 г. в 11 ч. местно време македонското корабче "Илинден", което превозваше 52 български туристи към манастира Свети Наум, потъна за минути на 200 метра от брега. При инцидента загинаха 15 българи. Това са Георги Ганчев Метанов, Куна Иванова Маджарова, Тодор Дончев Стаменов, Невенка Николова, Славка Михайлова Иванова, Бинка Гушанова, Мария Радева Димитрова, Нонко Николов Маджаров, Гина Тончева Георгиева, Павел Кузманов Павлов и Лушка Георгиева. Жертвите са предимно от Златица, Пирдоп, Антон, Челопеч, Мирково и Рибарица. Всяко от семействата на загиналите ще получи по 10 000 лв, реши Министерски съвет. Веднага след информацията за трагедията премиерът Бойко Борисов изпрати още на 5 септември в Охрид правителствения самолет ТУ-154, за да прибере в България оцелелите в трагедията. От пристигналите 38 българи, десет бяха откарани във Военно-медицинска академия, където бяха подложени на обстойни медицински прегледи поради получените различни наранявания. Всички бяха изписани с изключение на 57-годишната Венета Стаменова, която постъпи с аспирационна пневмония. Тя беше изписана няколко дни след това вече с възстановено здраве. Министерски съвет обяви национален траур на 7 септември. В нощта срещу 8 септември самолет на българските военновъздушните сили докара в България тленните останки на 15-те загинали български граждани във водите на Охридското езеро. Часове по-рано на летище София се приземи правителственият самолет с близките и роднините на загиналите, които трябваше повторно да ги идентифицират в "Съдебна медицина" в столицата на Македония Скопие. На 9 септември в Пирдоп се извърши траурната церемония и опелото на починалите българи при потъването на корабчето „Илинден“ в Охридското езеро. На поклонението присъстваха българският министър на външните работи Румяна Желева, македонският й колега Антонио Милошоски и кмета на Охрид Александар Петрески.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа