ЕС стартира кампания срещу затлъстяването сред децата

„Яж, пий, движи се: вкусната дружина на ЕС”. Това е мотото на новата кампания за здравословно хранене, която еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел ще стартира на 28 септември.
Кампанията се състои от три пътуващи изложения, които ще тръгнат от седалището на Европейския съюз в Брюксел, и които ще дадат възможност на децата в цяла Европа да участват в организирани на място дейности и игри. Европейската комисия ще стартира интерактивен уебсайт, състезания и други събития с една основна цел — да подобри хранителните навици на децата. За да достигне посланието до по-широка публика, белгийската шампионка по тенис Жюстин Енен и 8-годишният рекордьор на Гинес Росолино Канио ще подкрепят инициативата. Кампанията, която се финансира изцяло от бюджета на ЕС за земеделие, ще се проведе успоредно със схемите на ЕС за раздаване на плодове и мляко в училищата, които са важни инициативи за изграждането на по-балансиран режим и здравословни хранителни навици у децата. Общо пътуващото изложение ще посети 18 000 деца в 180 училища с посланието: „Храни се здравословно, защото е страхотно да си в добра форма”. Едновременно с пътуващото изложение, в продължение на осем седмици на уебстраницата на вкусната дружина на ЕС ще тече интерактивна игра за търсене на съкровище. Децата в училищна възраст от 8 до 15 години от целия ЕС ще се опитват да спечелят забавни и спортни награди.
Проучване на Евробарометър показа, че три четвърти от анкетираните са „напълно съгласни“, че в „днешно време изглежда, че има повече деца с наднормено тегло отколкото преди пет години“, представителите на медиите не трябва да се съмняват, че темата е от голям интерес и заслужава да бъде отразена. Всъщност в Европейския съюз около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване. Безспорно е време да се сложи край на тази тенденция или да се понесат нейните последици. Диабет, сърдечносъдови заболявания и дори ранни случаи на остеопороза очакват тези младежи, които пренебрегват нуждата да се хранят и да пият правилно и разумно.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа