10 000 лева глоба за работодател, който не плаща навреме заплати

25 случая на забавено изплащане на трудови възнаграждения и множество нарушения, свързани с режима на работното време, почивките и отпуските, както и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, са разкрили само през последните 4 седмици от Инспекцията по труда във Варна, съобщи нейният директор Иван Иванов, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Той припомни, че глобата за работодатели, които не изплащат навреме заплатите на служителите си, са в размер на 10 хил. лв. Преди да наложат санкцията, от инспекцията предупреждават нарушителите и те предпочитат да се издължат на работниците си вместо да плащат глоба, коментира Иванов. Той каза още, според кодекса на труда, работодателят е длъжен да плаща на работника 60% от трудовото му възнаграждение, но не по-малко от една минимална работа заплата.
В периода 24-ти август - 18-ти септември тази година от инспекторите по труда са извършени общо 274 проверки. Установени са 31 случая на работа без трудов договор и три на положен, но неизплатен извънреден труд. Съставени са общо 193 акта за търсене на административно - наказателна отговорност от нарушителите.
Всяка втора жалба в Инспекцията по труда е от работници, които се жалват, че са им забавени трудовите възнаграждения или пък въобще не са им платили, след като са напуснали работа, коментира Иванов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа