До месец решават за екстрадиране на литовеца, обвинен за тежки престъпления в родината си

До месец Апелативният съд във Варна ще реши дали да потвърди определението на Варненския окръжен съд от 11 септември, с което бе допусната екстрадицията на литовеца Хенрикас Дактарас, заподозрян за извършване на тежки умишлени престъпления в родината си, съобщават от пресслужбата на Варненския апелативен съд.
51-годишният чужденец бе задържан в началото на септември на основание ЕЗА, издадена от Генералната прокуратура на Република Литва,  въз основа на определение на Първи окръжен съд на Вилнюс. Литва настоява за екстрадицията на Дактарас, заподозрян за убийства, изнудвания, грабежи и участие във въоръжена престъпна група. Тежките умишлени престъпления са извършвани в периода 1993 - 1994 година.  Литовецът е заподозрян, че е ръководил въоръжена престъпна група "Дактарай", действала не само на територията на родния му град Каунас, но и в други европейски държави. Дактарас ще бъде разследван в родината си за 13 престъпления - убийства, покушения, заграбване на имущество, грабежи, кражби на оръжие, изнудване, извършени в съучастие с множество други лица чрез насилие, мъчения и с особена жестокост.
Днес въззивният съд изслуша жалбата на адвоката на литовеца, според който Литва не е предоставила всички гаранции, че ще организира справедлив процес за Дактарас. Защитата настоява, че литовецът е преследван в родината си по политически причини, а престъпленията, в които е заподозрян са с изтекъл давностен срок. Чужденецът заяви пред съда, че в родината му има опасност за живота и сигурността на цялото му семейство. След серия от покушения над дома му в Каунас, Дактарас е взел решение да заживее в България. Чужденецът възнамерявал да кандидатства и за българско гражданство.
Съдът остави без уважение исканията на защитата за назначаване на Съдебно-медицинска експертиза, която да установи здравния статус на литовеца. Нещо повече. Според представителя на апелативна прокуратура, сведенията от затвора потвърждават данните за отличното здраве на Дактарас. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в законния срок.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа