Борис Велчев: Паметникът в Славяново е разрушен законосъобразно

Паметникът в Славяново е разрушен законосъобразно. Това каза специално за БГНЕС главният прокурор Борис Велчев, предаде репортер на БГНЕС.
Това е направено с разпореждането на районния прокурор на Попово, уточни той. „Паметникът е построен незаконно и той трябваше да бъде свален. Представете си, ако всеки в частния си имот издига монумент какъвто си поиска“, коментира Велчев. Той не пожоела да коментира думите, казани по-рано днес от зам.председателят и депутат от ДПС Лютви Местан, че незаконният паметник в Славяново е свнален по незаконен начин. Паметникът на незнайния турски войн в поповското село Славяново изненадващо беше съборен. Късно снощи, около 22:30 часа машина е съборила, обявената от РДНСК, незаконна постройка.
Двама братя от селото, които живеят в Белгия, са поръчали построяването на паметника "в памет на всички онези, които са загинали по тези земи", имайки предвид не само българи християни, но и мюсюлмани от турски произход. Общественото мнение в България изтълкува този паметник като провокация. Двамата братя Али и Юзеир Юзеиров основаха в събота и мюсюлман-демократическа партия, въпреки, че конституцията забранява партии, създадени на етническа и религиозна основа.
Главният прокурор, както и председателят на ВАС Константин Пенчев, председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов и заместник-министърът на МВР Павлин Димитров присъства на премиерата на книгата на журналистката Богдана Лазарова „Държавна сигурност и изчезналите съкровища“, издадена в издателството на софийския университет "Свети Климент Охридски" . Тя разкрива как са създадени каналите за антики на Държавна сигурност, кои партийни величия са се занимавали с иманярство и как това се преплита с висшите нива на шпионажа и с една от най-големите мистерии на България.
В препълнената зала на един от ресторантите на гранд хотел "София" дойдоха да почетат журналистката и градският прокурор на София Николай Кокинов, зам. градският прокурор Роман Василев и много техни колеги магистрати, както и Цвета Маркова, председател на Държавната комисията по сигурността, Бойко Рашков бивш зам. министър на правосъдието в правителството на Станишев и председател на Бюрото за контрол на СРС, за което сега има предложение парламентът да закрие, бившият ръководител на VІ отдел на Държавна сигурност Димитър Иванов, както и общественици и журналисти, предимно колегите на Богдана Лазарова от Дарик радио. Кирил Вълчев, юрист и журналист, водещ на предаването "Седмица" каза при представянето на книгата, че тъй като продължава да върви предаването "Афера", може да се очаква и следваща книга на Богдана Лазарова. А собственика на радиото Радосвет Радев обяви, че Дарик е придобило от края на лятото списание "Правен свят" и там вече са отделени 4 страници за Лазарова. Директорът на Центъра за развитие на медиите Огнян Златев представи книгата „Държавна сигурност и изчезналите съкровища“, като постижение на разследващата журналистика като добави, че тя най-трудно се прави в радио. За книгата говори и зам. министърът на културата Тодор Чобанов, който е бил като археолог и експерт към ВКП. Поздравителни адреси към Богдана Лазарова бяха прочетени от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на правосъдието Маргарита Попова. Добър знак към обществото ни е, че журналистите се насочват към разследване на миналото на тайните служби от близкото минало, подчертава в поздравлението си премиерът. Премиерата на книгата беше съпроводена и с истински богата вечеря с изискани ястия и марков алкохол.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа