Сметната палата правила одити на МС сред хаос от документи

Достъпът до документацията на Министерски съвет за извършването на годишните одити от Сметната палата през последните години е бил изключително затруднен. Това каза пред журналисти председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Оказало се е, че документацията е разпръсната и разпиляна на много места и не е била събрана, за да бъде ползвана лесно и достъпно. По думите на проф. Димитров –буквално документите са били в хаос. „И в този хаос е трудно много често да се установи реалното положение на нещата”, обясни той.
Така, когато е правен регулярният одит на Министерски съвет за 2008 г., най-вероятно не е била налице пълната документация, до която сега одиторите са имали пълен достъп за допълнително възложения одит от 41-вото Народно събрание.
В момента тече 14-дневен срок за предоставяне на становища от сегашния и бившия министър-председател и от двамата бивши секретари на Министерски съвет.
Те имат правото и възможността да дадат становище за връчването на одитния доклад и да представят доказателства, възражения. След това на основата на всички представени данни, Сметната палата ще вземе решение.
Сметната палата ще провери защо сключеният договор за отдаване на територия от ЦУМ, собственост на Министерски съвет, за 10 години от бившия министър на администрацията Димитър Калчев с бизнесмена Георги Гергов, не е бил налице в Министерски съвет по време на извършения регулярен одит за 2008 г.
Финансовите отчети на всички бюджетни организации догодина се предвижда да станат публични чрез промяна в закона за счетоводството.

/Агенция "Фокус"/

Станете почитател на Класа