Проповядват радикален ислям в пловдивско

По-голямата част от християнските храмове в пловдивско са били посещавани от мъже от арабски произход, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.
Те са оставяли на свещениците брошури и дискове, в които се проповядва, че Аллах е единствения бог, който трябва да бъде почитан и това е пътят на съединението между хората. Сектантите са посетили и църквата „Св.Троица“ в с.Труд, разказа пред БГНЕС отец Кирил Тошев. От материалите им личи, че това е мюсюлманска секта, която под предлог, че се стреми към религиозно обединение между всички вероизповедания проповядва преклонение единствено пред Аллах, каза свещеникът. Той обясни, че напролет в съседното село Граф Игнатиево, ДАНС е разкрила мюсюлманска секта, която масово се е опитвала да ислямизира ромите.Предполагаме, че в България има сепаратистки организации, които чрез мюсюлмански средства се опитват да насаждат ислям, а това е много опасно за страната, смятат свещеници. От арабски проповедници са посетени и редица църкви в пловдивско сред които и „Св.Парашкева“. Там свещеникът отказа да говори пред БГНЕС, но заяви че брошури и при тях са оставени. Художничката Анна Паралинова, която е изографисала църквата в с. Труд е била свидетел на оставянето на материалите. Според нея на брошурата и на диска са били изобразени трите свещени книги- на еврейския народ, корана и библията и цитати от тях. Това е пореден опит да бъде манипулиран и зарибен българският народ. Смятам, че ще се подведат предимно непросветените, каза зографката.
Чувал съм, че различни секти, които не са регистрирани да проповядват каквато и да е религия в България, обикалят християнските храмове. Не знам обаче за какво точно става въпрос и не съм ги виждал. Това обясни пред БГНЕС районният мюфтия на Пловдив Осман Халми. Той заяви, че мисионерството е абсолютно забранено при тях. Ние не ходим по храмовете на християни, юдеи или други религии. Нашата единствена задача е да проповядваме ислям сред мюсюлманите, каза мюфтията. В Пловдив живеят около 100 хил. мюсюлмани. Очаквам по този въпрос да се вдигне голям скандал по време на мюсюлманската конференция, която ще се състои в петък. Тогава ще се избира главен мюфтия, каза Халми.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа