Цветанов: Поемам тежкия кръст на всичко, случващо се в МВР

Имало е сигнал, подаден на телефон 166, но „към настоящия момент всичко е фалшиво". Това потвърди вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.
Посочената в сигнала къща, където е трябвало да се намира Гунински, е била необитаема и в момента служители на МВР проверяват мястото. Цветанов не пожела да каже дали до момента има искане за подкуп. Според информацията на МВР с намерения изгорял микробус е бил отвлечен Гунински. Министърът призна, че отвличането е един "тест за системата на МВР", независимо дали е с конкретен сценарии или част от криминогенната обстановка. "Аз си поемам тежкия кръст за всичко, което се случва в МВР", заяви Цветанов. В момента полицията проверяват кой е подателят на сигнала. По думите на министъра, ГЕРБ са се отказали от идеята за създаването на специален Закон за отвличанията. Засега такъв има само в Италия. Утре той ще представи на премиера Борисов предложения за промени в НК. Цветанов не пожела да продължи темата, относно принадлежността на РЗС към ДАНС. „Всичко, което говоря е ясното съзнание, че това е логиката на събитията от последните 2-3 години”, посочи той. Цветанов призна, че не е чел докладите на ДАНС, но и че се запознава с тях в интернет пространството. Според него, скандалите с изнесените доклади се правят с „цел да няма служби и сигурност в страната”. Той самият смята, че не бил „разработван” от службата, като затова е бил уверен от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев. На шега вицепремиерът коментира публикации в жълтите вестници за „незаконното дете, което още не се е родило”. „За да се роди трябва да бъде направено”, обясни той. Предупреждението на Димитър Абаджиев от РЗС, че ще извади наяве данни за корупция в МВР, той коментира, като каза, че би се радвал ако това стане и че не би се учудил ако Абаджиев извади нещо и от личния му живот.
Темата за отвличанията Цветанов е обсъдил днес и с бившия директор на ФБР Луи Фрий, който в качеството си на консултант е на посещение у нас. Фрий съобщи, че арестите при отвличания в САЩ достигат около 75 %. Той е отправил конфинденциални препоръки за отвличанията към министър Цветанов. В САЩ отвличането е федерално престъпление, чието най-тежко наказание е доживотен затвор, ако жертвата има сериозни увреждания или е причинена смъртта й. Има случаи и на смъртно наказание. Често използвана практика в Щатите е правната възможност държавата да даде финансова награда за разкриване на престъплението. Самият Фрий е бил прокурор в продължение на 12 години и признава, че практиката води до успех, защото често се случва похитителите да бъдат предадени от вътрешен човек. Криминализирането на плащането на откупи според него, ще стане много трудно. На първо място при провеждането на операциите при отвличания е запазването на живота и здравето на жертвата и едва след това ареста на похитителите. Бившият директор на ФБР опреди България , като страна със сериозен опит при предотвратяването на такъв род престъпления.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа