Магистратът Иван Димов подаде оставка

Днес след обяд Иван Димов на основание чл.130, ал. 8 , т.1 от Конституцията на Република България подаде оставка като изборен член на ВСС, съобщиха от пресцентъра на Съвета.
Оставката ще бъде включена в дневния ред още в четвъртък, 29.10.2009 г., както изисква законът.
БГНЕС припомня, че предишната седмица Иван Димов отказа да подаде оставка си. Той заяви, че във Висшия съдебен съвет няма кадруване с цел лични облаги и че той не е забъркан в нерегламентирано кадруване. Той беше един от тримата магистрати, които се оказа, че имат нерегламентирани отношения с Красьо-Красимир Георгиев от Плевен, за което сигнализира още през юни магистратът Иван Колев. Колегата на димов Стойчо Стоев подаде оставка веднага, след като се доказаха телефонните му разговори с въпросния Красьо.
Оставката на Димов идва след като днес правосъдния министър Маргарита Попова и главния инспектор на инспектората на ВСС Анна Караиванова коментираха неговия случай. Съветът трябва да намери правилната форма, и да реши проблема с Иван Димов в разумен срок, заяви министър Попова. Анна Караиванова също каза, че съдебната система трябва да се справи сама. Според нея закона разполага с достатъчно възможности, ако Иван Димов продължава да не иска да подаде оставката си, да бъде образувано срещу него дисциплинарно производство, за да започне решаването на този проблем.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа