Синдикатите искат нова стратегия за енергетиката

Късно снощи синдикатите и ръководството на Национална компания ”Железопътна инфраструктура” са подписали споразумение, съобщи Петър Бунев – председател на Синдиката на железничарите в България, предаде репортер на БГНЕС.
Документът предвижда да се спрат съкращенията на експлоатационния персонал и по-скоро да се наблегне на редуциране на администрацията. В момента експлоатационният персонал в компанията е около 12 хил. души. Спира се отложеното плащане на 30 % от заплатите за период от три месеца и се гарантира изплащането им в пълен размер до края на годината. Докато положението в БДЖ беше сравнително по-добро сега и там се бавят заплатите за септември. В момента БДЖ дължи на НКЖИ около 70 млн. лв., съобщи Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати. Президентът на КНСБ Желязко Христов представи позиция на синдиката по отношение на проблемите в енергетиката. „Предходното правителство, респективно бившите министри на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие и на околната среда и водите, забавиха антикризисните мерки, приети от браншовите организации”, смята Христов. Той призова за съхраняване на Българския енергиевн холдинг и увеличаване на държавното участие в електроразпределителните дружества. От КНСБ се опасяват, че под въпрос е бъдещето на ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Сливен’, ТЕЦ „Марица-Изток 2”, ТЕЦ „Марица”, ТЕЦ „Република” и др. Синдикалистите очакват правителството да разработи нова стратегия за енергетиката в кратки срокове. Пенчо Томакчиев от федерацията на миньорите съобщи, че предстои закриване на ТЕЦ „Сливен”, а оттам и съкращение на над 1200 души след закриването на мините „Черно море” и „Балкан”. Заплаха има и за ТЕЦ „Бобов дол”. Там има 14 мини, в които работят над 10 хил. души, две трети от които ще бъдат освободени. Понастоящем в добива са заети около 30 хил. души. 20 хил. са заетите във въгледобива, 15 хил. от които ще загубят работата си до 2010 година. „Единственото ни богатсво е въгледобива. Само в това не сме зависими”, коментира Георги Петров от Федерацията на енергетиците. Той съобщи и че задълженията на НЕК има задължения в размера на 300 млн. лева към достаечиците си. За него е грешка продажбата на държавния дял АЕЦ „Белене”. Божидар Митев от КНСБ посочи, че НЕК продава с минимална печалба. В ТЕЦ "Варна" всяка година ще се затвяря по един блок, предупреди той и запита защо след като е обещал министър Трайчо Трайков няма позиция за АЕЦ „Белене”. Има опасност термиччните централи за излязат от експлоатация. „От кал в „Марица Изток” произвеждаме ел. енергия, няма такова друго чудо в света”, каза Митев.
Президентът на КНСБ д-р Желязко Христов съобщи, че снощи в синдиката са получили програмата за управление на правителството на ГЕРБ на страната в периода 2009-2013. Правителството е поискало КНСБ да даде оценка на програмата му до 30 октомври.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа