Кемал Еюп: Идва социално напрежение заради ромите

Социално напрежение ще дойде, това прогнозира председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп пред телевизия PRO.BG.
Според него то ще бъде породено от факта, че съвсем скоро около 25 % от работоспособното население ще е само от роми, което обаче не работи и някой трябва да ги храни. „След това е ясно – социалното напрежение ще дойде”, каза той. Затова, според Кемал Еюп, трябва да се наблегне повече на образованието и интеграцията на ромите в страната.„Няма общества без дискриминация” – така лаконично Кемал Еюп коментира излезлия вчера доклад на Държавния департамент на САЩ, според който България има проблем с дискриминацията. Статистиката у нас обаче показва, че процентът на жалбите в Комисията е намалял– с 20 % за последните 2 години – което значи, че процентът на дискриминация не се увеличава, а напротив.
„ДПС е в самоизолация”, според Кемал Еюп и причината за това са две - позицията на изчакване, която ДПС е заела и вътрешно-партийната работа. Мнението му за новите мюсюлмански партии е, че те пречат на Движението за права и свободи. „ДПС няма интерес от конкуренция”, каза той, но уважава правото на хората да избират идеи.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа