Бойко Борисов: Девет доклада от ДАНС липсват

Не съм очаквал, че по този начин ще може да се работи с класифицирана информация, каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.
Девет доклада изготвени от ДАНС липсват, заяви Борисов. Сред тях са: потенциална заплаха за използване на енергийната карта, като политическо оръжие от Русия, възможни мерки на американското министерство на финансите за българската банкова система и други. Сред останалите доклади, които липсват, са търговията и доставката на специална продукция, за дейността на лица, свързани с контрабандни канали, информация от 2007 година за хора от областната администрация на Плевен. Тези материали ги няма на мястото, където трябва да бъдат, каза премиерът Борисов. Според него с говоренето около тези доклади се измества общественото внимание от значими тези и се цели демотивация на обикновените служители в ДАНС. Той каза, че до края на деня с придружително писмо ще изпрати до главния прокурор справка за липсващите доклади. „Не се меся в работата на прокуратура. Аз давам това, за което не искам да нося отговорност”, каза Борисов. Премиерът се извини на служителя от „Секретно деловодство”, който вчера беше заплашен с уволнение, като каза, че този човек няма вина – той по-скоро е информирал ДАНС и ги е запитал да не са забавили тези преписки. Борисов обърна внимание на заглавията на липсващите секретни документи, че засягат АЕЦ „Козлодуй”, контрабандните канали, специалните сделки. Накрая трябва има виновен – те се топят един друг, но какво означава това за имиджа на държавата, заяви премиерът. Истински разбирам Станишев и истински го съжалявам, каза още той и допълни, че няма да остави нито службите, нито себе си заложник на тези документи. Борисов каза, че липсвал още един, десети доклад, с наименование „Невестулката”. Но той описа по-скоро биологичния вид „невестулка”, отколкото документа. На въпрос дали може да бъде отзован бившият председател на ДАНС Петко Сертов от дипломатическия му пост в Гърция премиерът каза, че е възложил на министъра на външните работи да провери как ще се отрази подобен ход на българо-гръцките ни отношения. Запитан за рекет от страна на ДАНС към бизнесмени (което стана ясно от думите на Иван Драшков в интервю за една от националните телевизии тази сутрин), Борисов каза: „Аз се учудих на факта, че там са се били и Станишев е търпял”. Най-интелигентната служба и те се шамаросват, каза премиерът. По думите му днес за пръв път закъснял за работа, защото гледал сутрешните блокове. На въпрос дали около него има икономически кръг от фирми „Котараците”, които печелят поръчките в транспорта, строежа на метрото, ремонта на езерото „Ариана”, Борисов отговори с думите, че Станишев трябва да даде доказателства за тази информация.
Премиерът каза, че само в Министерството на земеделието и храните от неизползвани отпуски трябва да се усвоят 30 милиона лева от бюджета. Има хора, които са натрупали над 300 дни отпуска и той е разпоредил на всички министри да направят справка колко са използваните отпуски в техните ведомства.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа