Австралийски специалисти ще консултират България за въглеродни емисии

Глобалният институт за улавяне и съхраняване на въглеродни емисии ще консултира България при изграждането на нова мощност „Марица Изток” ІV по чиста въглищна технология. За това се договориха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и изпълнителният директор на института Ник Оттер, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ. Двамата се срещнаха в австралийската столица Канбера, където министър Трайков е на официална визита.
Международният институт за улавяне и съхранение на въглеродните емисии се финансира от австралийското правителство и има за цел въвеждането на чисти технологии в индустрията. Институтът предоставя експертиза и финансира консултантска помощ за предприятията, които въвеждат щадящи околната среда технологии. Такава консултантска помощ може да бъде ползвана както за нови мощности, така и за съществуващи въглищни централи. Министър Трайков и Ник Оттер се договориха България също да стане член на института. Екологизирането на индустрията в страната е от особено значение в контекста на климатичните промени. Борбата с тях е приоритет на ЕС като цяло и на България в частност. В този смисъл споразумения като това с Глобалния институт за улавяне и съхранение на въглеродните емисии са от особена важност за страната.
Двустранният стокообмен между България и Австралия през 2008 г. е в размер на 101.4 млн. долара, което е рекорд за последните осем години. България изнася за Австралия главно сирена, извари, азотни торове, консервирани плодове и други, а внася оттам каменни въглища, вълна, изделия от желязо или стомана и други.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа