Божидар Димитров: 1300 молби за БГ гражданство се гледат седмично

България ще дава и възстановява гражданството на около 30 хил. души годишно, заяви проф. Божидар Димитров, министъра без портфейл в правителството на Бойко Борисов, който отговаря за българите в чужбина, предаде репортер на БГНЕС.
До сега максималният брой на разгледани и одобрени молби е бил 7113 на година, уточни Димитров при представяне на промените в Закона за българското гражданство. Всички лица, завършили висшето си образование в България - по образователна степен "бакалавър", "магистър" и научна степен "доктор" да могат да добиват българско гражданство. "Чужди мозъци не искаме да крадем, искаме тези, които сме подготвили с парите на българските данъкоплатци да могат да останат тук", каза Божидар Димитров. Той очаква до 3 месеца ректорите на университетите да изпращат документи на студентите, които са завършили своето висше образование в страната. Тези деца идват тук на 18 години, тук са първите им социални, икономически, политически, човешки, сексуални контакти, каза Димитров, визирайки студентите от Македония, Украйна, Молдова с български произход. Държавата им плаща образованието до бакалавърска степен, а след това магистърската степен иска да си я плащат като чужденци, ако нямат гражданство. Те са принудени да се върнат по родните си места, където няма работа, без да имат магистърска степен, което не им позволява да заемат и управленски длъжности, поясни Димитров. Около 600 студенти с български произход учат в страната. Мнозина от студентите след бакалавърска степен отиват в Рим, Белград, Виена - с пари на българските данъкоплатци подготвяме кадри за чужбина, поясни Димитров. "Искаме да лобираме пред премиера и особено пред Симеон Дянков - той е по-голямото препятствие - да не се съкращава агенцията за българите в чужбина, те са постигнали големи резултати - разглеждат по 1300 молби седмично.
Таксата за добиване на българско гражданство е 50 лева за подаване на документи, още 50 лева, когато Указът с одобрението е готов. За преводи на документи може да се платят още около 200 лева. Това са минимални средства в сравнение с рушветите, които някои наши сънародници /а и хора, които спекулативно искат да добият българско гражданство/ дават на фирми-посредници. 5 хил. евро струва придобиването на българско гражданство от фирма-посредник в Молдова, а 10 хил. евро - в Македония. "Къщите на посредниците в Молдова, Украйна и Македония са като мутренски палати", каза Божидар Димитров.
Документите на българите, които са загубили своето гражданство - възрастните хора от Македония, например, където до преди години имаше Закон, според който българското гражданство е углавно престъпление. Божидар Димитров даде пример с човек с българско самосъзнание, който бил осъден на 3 години затвор за това, че кръстил близнаците си Плиска и Преслав. Основните промени в Закона за българското гражданство са, че молбите за българско гражданство ще се подават лично - в българското министерство на правосъдието или в наше консулство. Хората, които са добили висше образование в България, ще добиват гражданство в тримесечен срок и ще бъде възстановено българското гражданство на наши сънародници, от присъединените към българската държавата територии в периода 1941-44г, останали извън пределите на България по силата на Парижкия мирен договор от 1947 г., които са придобили гражданство въз основа на тогава действащото българско законодателство. Техните деца могат да се възползват от правото да придобият българско гражданство, ако направят искане до министъра на правосъдието в петгодишен срок.
Няма ясна статистика колко са българските имигранти от последните 20 години. Според министър Димитров, повечето наши сънародници нямат намерение да остават в чужбина.
Очаква се промените в закона за българското гражданство и Закона за българските общности да бъдат внесени в парламента преди 16 ноември.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа