Делото за убйството на Бай Миле продължава през декември

Делото за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле ще продължи през декември определи състав на Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС.
Следващото съдебно заседание ще се проведе на 21 декември от 9,30 часа. За тази дата бяха призовани седем вещи лица, които да представят своите заключения по поръчани от съда експертизи. Трябва да бъдат приети около 30 експертизи, като се очаква по искане на адвокатите на четиримата подсъдими, да бъдат изготвени и други експертни заключения. Днес пред съда бяха представени повече от десет експертизи, които бяха приети. Някои от експертизите бяха приемани за минути без въпроси от страните по делото. Други от тях се приемаха след въпроси, които се задава повече от час. Повече от 60 минути продължи и приемането на дактилоскопичната експертиза. От експертизата стана ясно, че по Бай Миле и неговите гардове е стреляно с три вида оръжие – Калашников, 9-милимитров пистолет, който е неизвестен и картечен пистолет система УЗИ. Трите вещи лица, които са изготвили заключението съобщиха, че са изследвали и 30 гилзи открити на местопрестъплението и на една гилза открита при обиск в дома на един от четиримата подсъдими. Експертите заявиха, че въпросната гилза е без следи, защото те се унищожават при изстрела. Той е бил възпроизведен от картечен пистолет, произведен в Хърватска.
По-рано днес стана ясно, че ДНК експертизите, представени пред СГС не дават категорични отговори. Пред съдебният състав с председател Петя Крънчева, първо бе представено изготвеното становище от експерта Николай Тюфекчиев, изследвал червени петна по два чифта маратонки - „Адидас” и „Найк”, иззети при обиски на полицията. Експертът съобщи, че обект на изследването му е било да установи дали червените петна по маратонките са кръв, както и дали е човешка или животинска. Количеството изследван материал обаче не е достатъчно, за да се даде категоричен отговор дали това е кръв – човешка или животинска - или е нещо друго. Експертът предположи че, петната не са от човешка кръв. В съдебна зала стана ясно, че изследваният материал е взет от външната страна на маратонките. Не е вземан генетичен материал от вътрешната страна и този факт не бе пропуснат да бъде изтъкнат от защитниците на четиримата подсъдими. Адвокатите поискаха повторен разпит на експерта Николай Тюфекчиев. От него стана ясно, че напълно е възможно, дори и 5 години след убийството, да има годен ДНК материал по вътрешната страна на маратонките и да се установи на кого са.
Без категорични отговори бе и ДНК експертизата, изготвена от Иван Иванов. Той е изследвал предполагаемото оръжие на убийството. От поясненията му се оказа, че по дръжката на пистолета има смесен генетичен материал поне на повече от 3-4 лица, което прави сравнителният ДНК анализ невъзможен. Стана ясно и, че материал за анализ не е взет от цялото поле на дръжката, тъй като, по думите на Иванов, това е „много голямо поле за изследване” – поне 50 квадратни сантиметра. Експертът посочи, че от една дръжка могат да се вземат поне 50 проби. От цял пистолет пък могат да се направят до 500 анализа.
ДНК профилирането е много чувствителна методика, коментира експертът. По думите му е достатъчно да се изследват два квадратни сантиметра повърхност, за да се получи категоричен резултат, стига повърхността да не е замърсена, посочи Иванов. Той допълни, че когато се взема проба за ДНК от оръжие най-често материал се взема от дръжката, тъй като там има най-голяма концентрация на генетичен материал.
Днес съдът даде за пореден път ход на делото за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле. В съдебна зала се явиха призованите десет вещи лица. Близо един час продължи изслушването на двамата експерти, изготвили комплексна морфологична експертиза на косъм намерен на мястото, където преди пет години бе застрелян Бай Миле. Те са изследвали косъм в условията на близост до изстрела. Експертът Милан Димитров обясни, че констатираните от него морфологични изменения на косъма не могат да се получат от друг вид въздействие освен от близък изстрел. Експертът бе категоричен, че при друг вид въздействие, като фойерверк и сешоар, измененията съм съвсем различни. По думите на вещото лице измененията, които е констатирал са от изстрел до един метър. Падналият в резултата на изстрела косъм е бил жив по време на стрелбата допълни, Димитров. По думите му в България има една от най-модерните в света технологии за изследване на косми.
БГНЕС припомня, че според оперативната информация от МВР Милчо Бонев, известен като Бай Миле, е един от основателите на силовата групировка СИК заедно с Красимир Маринов - Маргина, Дмитрий Минев - Руснака, Румен Николов - Пашата, Младен Михалев - Маджо и Венцислав Стефанов. Всички те тогава са съдружници и в "Интергруп и партнърс" ООД. Бонев е бивш полицай. Прякорът Бай Миле получава още като служител на МВР.
В началото Бонев тръгва с ВИС. Държи охранителни фирми в Самоков. Работи с Костадин Димитров-Самоковеца. По-късно Бонев отива в СИК. Има бизнес и с известния от близкото минало бизнесмен Пламен Тимев-Ганди. Хора от подземния свят твърдят, че двамата имат дискотеки в София и по Черноморието. По-късно Бай Миле се оттегля от СИК и започва собствен бизнес. Според бивши сикаджии Бонев не е от силните босове на групировката.
През септември 2001 г. бомба гръмва пред блока на Милчо Бонев в столичния квартал “Изток”. Мощността на бомбата се равнява на 800 г тротил. Експлозията става точно, когато Бонев влиза във входа на блока си, придружаван от двамата си охранители. Бомбата ранява тежко телохранителите на Бонев - 30-годишния Васил Костов и Николай Йорданов (36 г.).
Бай Миле е убит на 30 юли 2004 г. в ресторант - градина Славия, тогава са убити и петима от бодигардовете му. Други двама от охранителите му са тежко ранени. Нападателите са маскирани с полицейски униформи, черни маски и ръкавици мъже, въоръжени с дългоцевно оръжие. Те нахлуват във вътрешния двор на заведението малко преди 15,30 часа. Нападателите откриват огън. Двама от шестимата убити са застреляни на входа на ресторант “Славия”, а останалите четирима в градината. Бонев и петима от гардовете умират на място. Други двама от охраната му са ранени и откарани в болница. Това са: Емил Илиев Стоилов, 33-годишен и Александър Методиев Ананиев, 44-годишен. При стрелбата няма пострадали хора от персонала на заведението.
Подсъдими по делото са Анатолий Мънков, Тихомир Дончев, Илиян Георгиев и Георги Стефанов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа