С приемане на позиция за 10 ноември 1989 започна НС на БСП

С приемане на политическа позиция на БСП по повод 20-годишнината на 10 ноември 1989 година, започна работата на Националния съвет на партията, предаде репортер на БГНЕС.
Предложението бе направено от лидера на БСП Сергей Станишев в началото на заседанието на партийния форум. Втора точка в дневния ред на заседанието е избор на Изпълнително бюро на социалистическата партия. Проектът на политическия документ се представя от Георги Пирински. Свидетели сме на една политическа активност по повод на годишнината, заяви Пирински. Той допълни, че позицията е резултат от задълбочен дебат в структурите на партията. Заседанието се провежда при кворум от над 130 души при 181 членове на Националния съвет. Основната причина за днешното състояние е неолибералния модел наложен през годините на прехода, заяви в изказването си Росен Малинов. Той допълни, че сме били свидетели на криминален преход, в резултат на който националното богатство бе преразпределено. По думите му имало е хора, които са легнали с цървули, а на другия ден са се събудили с ботуши от крокодилска кожа. Добре е да има такава позиция нашата партия, заяви Цвятко Цветков. Той предложи две неща, които трябва да бъдат записани. Цветков посочи, че БСП е започнала промяната, но не е успяла да се пребори за национална програма за развитие на страната след промяната. Цветков посочи още и свършеното, заслугите и грешките на партията през годините, непосредствено след 10 ноември 1989 година. Кристиан Вигенин заяви, че 20 години след прехода вижда явления, които го притесняват, но не са засегнати в декларацията. Вигенин посочи политическата активност дори на младите хора непосредствено при създаването на политическите опозиционни партии на времето. По думите на Вигенин, в момента се вижда непосредствен натиск върху медиите, за да отразяват работата на правителството и премиера Бойко Борисов. В момента има твърде много обвинения към бившото правителство, посочи Вигенин, допълвайки, че трябва да си зададем въпроса какъв е бил животът преди една година. Темата за парите и преразпределението на парите от 1989 до 1992 година трябва да се посочи ясно, заяви Татяна Дончева. По думите й няма район в страната, който за една нощ да не е забогатял. Именно през годините до 1992 година бе създадена и банковата система, която раздаваше необезпечени кредити, посочи Дончева. Темата не е само, че ние демократизирахме политическата система, а че се доведе до преход, който хора с научни степени, станаха продавачи на книги на площад "Славейков", коментира още Дончева. Текста на декларацията е много добре балансиран и в трите раздела, заяви Румен Петков. Той предложи, като отделно решение новоизбраното ръководство на партията да отговори на поставените въпроси в декларацията за преразпределението на средствата непосредствено след 1989 година. Петков посочи, че ако партията твърди, че е раздавала пари в куфарчета, "твърдим, че партията е незаконосъобразна". Той посочи, че трябва да се извадят доказателства за подобно явление иначе партията е незаконосъобразна.
Днес разглеждаме важен политически документ, заяви Сергей Станишев. Той посочи, че текстът е добър като оценка, но в отделен текст трябва да се посочи консенсусната позиция на БСП през годините на преход и значението й за мирния преход. В отделен текст трябва да се запише, че сме свидетели на авторитарно управление в момента, заяви лидерът на партията. От устата на министър-председателя прозвуча почти заплаха, защото БСП не била забранена, заяви още Станишев. Той допълни, че партията изготвя експертна оценка на стоте дни на правителството, които се навършват след два дни. По думите на Сергей Станишев в момента правителството не прави нищо, освен ревизия на предходното. Станишев подкрепи предложението новото Изпълнително бюро да продължи дискусията за изминалите 20 години. Очаква се на пленума на БСП да бъде избрано ново ръководство на партията, след като на последния конгрес Сергей Станишев беше преизбран за лидер на БСП. Очакванията в редиците на партията са Сергей Станишев да изолира бивши министри. Най-вероятно в Изпълнителното бюро няма да бъдат Румен Петков и Румен Овчаров, както и Стефан Данаилов, който сам заяви, че не желае да бъде в него. Същата е позицията и на друг досегашен член на бюрото - Димитър Дъбов. Очаква се в новото ръководство да попадне лидерът на младежкото обединение Явор Гечев, както и Владимир Топенчаров и Катя Николова. Началото на заседанието, дебатите за политическата позиция по повод 20 години от 10 ноември, бе открито за журналисти. След това отразяващите заседанието на Националния съвет на БСП бяха помолени да напуснат залата.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа