Децата, изборите и избирателната памет

Изборите, изборите наближават, а с тях и редовното ритане по кокалчетата между политическите опоненти. Всеки ден се пускат разни компромати от всички посоки. Медийните групи, подчинени на доскоро управляващата клика, са задвижили и агитационната машина с пълна пара, дори и до започването на предизборната кампания да остава повече от месец.
Последният такъв "скандал" бе подхванат заради деца, садили дръвчета заедно с Николай Бареков. Голямо преписване по всички сайтове, голямо публикуване на снимки...
Абе, уважаеми журналисти, вие или страдате от изключително прогресивна деменция, или съвсем ни взехте за мезе.
Забравихте ли, или не ви изнася да си спомните децата, употребени в предизборния клип на Меглена Кунева когато тя се кандидатира за президент през 2011г.? Забравихте ли 4-5 годишните лазарки със знаменца на ГЕРБ и балони СДС, за които странно защо РИК-Бургас си затвори очите на последните парламентарни избори? Нима не помним скандала: „Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни" от 2011 г., когато учениците в Пещера трябваше да изписват въпросната фраза? А облечените в червени тениски непълнолетни поддръжници на БСП?
Само преди година партията на сегашната говорителка на ЦИК Камелия Нейкова - „Нова алтернатива", направи същото упражнение – сади дръвчета в паркове и градинки, а дечица носеха зелените фланелки с логото на партията, водени от бившия военен министър Николай Цонев.
Няма нито един политик, който да е пропуснал детската тема.
Нека обаче да прочетем какво гласи прословутият член 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето, на който се позовават всички в патоса си днес срещу Бареков, а утре и срещу някой друг.
„(4) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. "
Дали саденето на дръвчета е политическа дейност е въпрос на тълкувание. Дали изобщо там, където присъства политик, се развива политическа дейност също е въпрос на тълкувание. Ако отворим широко ножицата, тогава трябва да се забрани на политици да присъстват на детски празници, на откриване на учебната година, трябва да им е забранено дори да водят децата си в детската градина, защото стават разпознаваеми и освен това използват собствените си рожби, за да агитират учителките.
А дали родителите могат да бъдат упреквани, че нарушават същия този чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето?
Цяло лято протестърите мъкнаха децата си по площадите с табели и тогава не реагирахте на откровените политически послания, връчени в крехките им ръце. Същите тези сайтове и медии, които говорят с омерзение за горките деца в инициативата на „България без цензура", публикуваха напоително снимки на малки деца, които отправят явни политически послания. Децата не бяха наясно за какво са използвани, а ако са били наясно, то вината на родителите става двойна.
И като капак на всичко само преди дни гръмна новината, че Бойко Борисов е направил откровена агитация сред учениците на Трето основно училище в Благоевград на 27 март 2014 г. „Като ви гледам, вие ще връщате парите и кредитите с лихвите на Орешарски, точно вашето поколение. И като си отидете, ще кажете на бабите и дядовците си, че това, което ги лъжат за Великден, за Коледа, че ще им дадат по някой лев, вие ще ги платите с лихвите. Това ще им пожелаете от мене", казал лидерът на ГЕРБ.
Е, много ви е къса паметта, уважаеми.
Някои садят дръвчета, други правят откровена агитация в училище, а вие - скачате според тоягата или може би пачката?

 

Станете почитател на Класа