×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Стотици на протест в Кюстендил срещу избора на Бат Сали

Стотици хора с черешово топче начело се събраха на протест под наслов: "Да спрем подмяната" в центъра на Кюстендил срещу възможността депутат от Кюстендилския избирателен район да бъде Александър Методиев от ДПС, по-известен с прякора Бат Сали.

"Този кандидат е получил 864 гласа от близо 62 000 гласували. Неговото обявяване за народен представител от нашия район е абсолютна подмяна на вота на гласувалите за всички политически партии в 10-и МИР", заявиха протестиращите.

Участниците в протеста се подписаха в подписка, с която искат промяна на решението на ЦИК, защото те са убедени, че ДПС ще получи мандат от тяхната област. Тази подписка ще бъде депозирана в ЦИК, съобщи Дарик радио.

Кметът на града Петър Паунов заяви пред събралите се хора, че Кюстендил ще бъде рибената кост в устата на ДПС и няма да позволи подобен ход от страна на партията в регион, където няма етнически турци, където ДПС получава най-ниския резултат в цялата страна – 1.47% - 864 гласа.

Според разпределението по метода на Хеър-Ниймайер на най-големия остатък Александър Методиев обаче може стане депутат от Кюстендил.

Петър Паунов настоя за промяна на избирателната система. Според него експериментът с преференциалния вот се е провалил. По думите му е необходима мажоритарна избирателна система, за да могат хората да бъдат представлявани от тези хора, за които са гласували, а не наложени им от някакъв математически модел.
Протестът завърши с патриотични песни. Той беше подкрепен и от хора от Дупница.

Очаква се протестните действия да продължат.

Станете почитател на Класа