×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

ДПС няма да оттегли Бат Сали от депутатското място в Кюстендил

ДПС няма да оттегли избрания за депутат от Кюстендил Александър Методиев – Бат Сали.

Не може да очаквате от мен противоконституционни действия, заяви лидерът на партията Лютви Местан след среща с кметовете на Кюстендил и Дупница, които поведоха протести на местните жители срещу избора на Методиев. Те поискаха ДПС да отзове Методиев, избран с 864 гласа при 62 000 гласували в 4-мандатен избирателен район. Двете общини заплашиха да организират демонстрации и пред Народното събрание в София.

Анализирах исканията на протестиращите от Кюстендил и Дупница, има порок, жесток порок в Изборния кодекс, каза Местан. По думите му най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение е за гласовете от чужбина и не били кандидатите тези, които са предизвикали аномалията.

Ние бяхме жертва на този нов Изборен кодекс още през 2013 г. в Хасково. Тази година аномалиите се проявиха най-драстично в Кюстендил. В Силистра БСП с 8011 гласа има нула мандата, докато "Атака" с 1415 гласа има един мандат. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1000 гласа, добави Местан. Той е убеден, че това е проблем, който трябва да се реши.

"Ние не сме авторите на този закон. Виждам мотивите на протеста. Недоволството е заради закона, а не заради политическите лидери", каза Местан.

Недоволството обаче е и персонално срещу Методиев, който е от Самоков, но ДПС го сложи за водач на листата си в Кюстендил. Дългогодишният местен депутат от БСП Мая Манолова предложи ДПС да оттегли Бат Сали и вместо него в парламента да влезе втората в листата на ДПС Анна Благоева, която е от Кюстендил и е била носителка на титлата "Кюстендилска пролет".

Дойдох в Кюстендил от уважение към местната власт и паметта на един българин – Димитър Пешев, спасил от немските концлагери едно българско малцинство, каза още Местан. Кметът на Кюстендил Петър Паунов предложи депутатите, избрани от 10-и избирателен район да не полагат клетва на 27 октомври, в знак на протест срещу изборната аномалия.

Срещата между Местан, Паунов и кмета на Дупница Методи Чимев премина при засилени мерки за сигурност, с присъствието на полиция и общинска охрана.

Обстановката в града е спокойна, макар че още преди срещата пред сградата се бяха събрали няколко души, единият от които с плакат "Местан Бат Сали ни тури, кюстендилският мир – взриви"

Пред партийния клуб на ВМРО, който е непосредствено до сградата на общината, бе поставен макет на черешово топче с българския трибагреник.

Кафенетата по пешеходния булевард "България" пък бяха окичени с постери "Тук не е град на Бат Сали".

"Против Бат Сали сме, защото е избран от ДПС, а тук е български град - Кюстендил", коментира пред Нова телевизия възрастна жена.

Няма да спрем дотук, закани се друга кюстендилка, която подкрепя протестите срещу несправедливото разпределение на мандатите. Досега недоволните граждани блокираха няколко пъти главен път Е-79, както и пътя за Македония.

В края на миналата седмица общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от Кюстендилския район. Тя бе предложена от кмета и подкрепена от 21 съветници от всички партии след една корекция в текста, от който отпадна "Ние не сме против ДПС", припомня БНР.

Проблемът идва от преразпределението на гласовете от чужбина. При прилагането на метода "Хеър-Ниймайер", който е залегнал в Изборния кодекс, ДПС печели мандати при преразпределението във Видин, Габрово, Монтана, Ямбол и Пловдив-град. Тъй като общият брой мандати няма как да бъде по-голям от спечеления в национален мащаб, ДПС "губи" в Бургас и Варна, както и в Добрич, Пазарджик, Пловдив област.

Станете почитател на Класа