Бойко Борисов: Няма да ставам депутат

Соня Стамболийска
Райко Байчев

Няма да се кандидатирам за народен представител на изборите на 5 юли, въпреки че заради това ГЕРБ ще загуби поне 10 депутатски места. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера пред bTV.
Кметът на столицата обясни, че предприема тази стъпка, за да се кандидатира за поста министър-председател при евентуална победа на партията му на парламентарните избори. Борисов каза, че като премиер ще изпълни и ангажиментите си към София, записани в предизборната програма на ГЕРБ - изграждане на метрото, преасфалтиране и построяване на магистралите „Тракия“ и “Люлин“.
"Петър Стоянов няма да бъде нито пропорционален, нито мажоритарен кандидат на ГЕРБ - такъв ще бъде Емил Стоянов, който като успял бизнесмен е крайно време да излезе от сянката на брат си", каза още неформалният лидер на ГЕРБ. Поводът: Емил Стоянов, създател на телевизия „Европа“, е четвърти в евролистата. Според Борисов в световната политика има и други примери на ярки политически фамилии, като семейство Клинтън например.
„Не виждам никаква драма по отношение на Татяна Дончева. Тя щеше да е силен участник в евролистата, но когато подходът на един човек е: или съм до трето място, или не играя, всеки сам си избира“, заяви вчера премиерът Сергей Станишев на среща със студенти от Техническия университет по повод решението на Дончева да се откаже от политиката.
Социалистите активно работят и по листите си за национален парламент. Най-много номинации до момента имат премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев и министърът на културата Стефан Данаилов. Премиерът е номиниран за водач във Варна и София. Битката за Данаилов като първо име в партийните листи се оказва най-жестока. Искат го социалистите от Бургас, Добрич, Кърджали, Благоевград и Хасково.
Кирил Добрев, който отговаря за младежката политика в БСП, ще води социалистите в София-област. В столицата за мажоритарни кандид, и Радослав Пешлеевски, бивш шеф на Строителни войски.


Цветан Цветанов: МФ да публикува данни за фискалния резерв

Всеки понеделник финансовото министерство да започне да публикува данни за фискалния резерв заедно с обяснения за промените в него. Това поиска вчера председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. От партията поискаха да се публикуват месечните данни на бюджета не по-късно от две седмици след изтичане на отчетния период и правителството да се ангажира с изнасяне на данните за съкращенията на разходите в бюджета. „Бюджетът за 2009-а е нереалистичен. Необходима е постоянна актуализация. Очакванията на МФ са за над 20% по-малки приходи от заложените“, каза икономическият експерт на ГЕРБ Стоян Мавродиев.

Станете почитател на Класа