Властта попълва назначенията в институциите

Димитър Димитров
Станка Динева


Парламентът взе решение вчера до 19 май да бъдат предложени имената на хората, които ще оглавят няколко възлови институции, мандатите на чиито ръководители изтичат тази година.
Според неофициална информация на „Класа“ преди дни представители на тройната коалиция са се събрали на спешна среща, за да уточнят последните назначения в държавните комисии преди края на мандата. Там ще бъдат устроени хора, които няма да влязат в листите. Предстои изборът на ръководители на Българска народна банка, Комисията за защита на конкуренцията, в Националния осигурителен институт, в Комисията за финансов надзор, Националната здравноосигурителна каса, заместник на починалия неотдавна Кадир Кадир от Сметната палата.
Депутатите трябва да назначат още двама души в Комисията за регулиране на съобщенията. В Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства са вакантни пет места.
От БНБ твърдят, че вече е постигнато споразумение в тройната коалиция Иван Искров да запази позициите си за втори мандат. Има слухове, които все още свързват с този пост председателя на парламента Георги Пирински.
По информация на „Класа“ основен претендент за шефския стол в Комисията за финансов надзор е Камелия Касабова – зам.-председател на парламента. Поста си най-вероятно ще запази Ралица Агайн, която ръководи застрахователния надзор. За Националния осигурителен институт се обсъждат имената на сегашния директор Йордан Христосков и на червения депутат Петър Мръцков. Говори се, че ДПС се е преборило Христосков да запази поста си за трети мандат. В Комисията за защита на потребителите пък се очаква смяна на жълтия Петко Николов със социалиста Георги Юруков.
Нови попълнения се очакват и в Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства - спрягат имената на червените депутати Диана Хитова, Атанаска Тенева и зам.-министъра на правосъдието Бойко Рашков. Сред останалите кандидати са Борислав Българинов и бившият правосъден министър Антон Станков.
От опозицията пък заплашиха, че ако сегашното мнозинство назначи свои хора, следващото правителство ще ги смени. „Няма смисъл да се назначават хора, които да работят 2 месеца и да бъдат сменени от следващото правителство“, заяви от трибуната зам.-председателят на ПГ на ДСБ Веселин Методиев. „За да гласуваме решение, то трябва да е внесено. Има правилник, по който се внасят решения. Такова предложение няма и няма какво да гласуваме”, каза още тъмносиният депутат. Според него е абсурдно в следващите 6 работни дни народните представители да се справят, освен ако от сутрин до вечер не работят и не назначават хора.
Гражданско сдружение ГЛАС подкрепи със специална декларация исканията на опозицията и професионалните организации да се спрат назначенията. В документа се настоява това да стане след излъчването на ново правителство от следващия парламент. “Такава трябва да бъде нормалната, демократична практика за формиране на отговорна, компетентна и ефективна висша държавна администрация в една страна член на ЕС, каквато е България“, категорични са от ГЛАС.

Станете почитател на Класа