Симеон Сакскобургготски подаде оставка

Райко Байчев

Логично е да подам оставка и е нормално да поема отговорността. Това заяви вчера пред журналисти лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Поводът: изборните резултати, които оставиха партията вън от парламента. Сакскобургготски заяви, че това е жест към обществото, и коментира, че един човек не е незаменим, нито вечен. „Важното е да се живее по правилата. В политиката има нужда от нови физиономии, които да работят силно в екип“, каза още царят. Той уточни, че ще реши дали и ръководството на партията да подаде оставка, но засега това не се налагало. Сакскобургготски уточни, че ще остане в България и че „няма намерение след 50 години изгнание отново да емигрира“. „Чувствам се все по-добре в родината ми“, добави той.
Лидерът на НДСВ поздрави спечелилия изборите Бойко Борисов, но не се ангажира с прогнози и очаквания за управлението на ГЕРБ. Важното е да се създаде по-бързо правителство“, коментира Сакскобургготски.
Зам.-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева обясни слабия резултат на жълтите с това, че НДСВ е била единствената партия, която е разчитала на позитивна кампания, но на фона на острата радикализация в последните дни преди изборите посланията на жълтите не са останали чути. „Грешката на НДСВ беше, че участвахме прекалено дълго в тройната коалиция и се разграничихме чак в последните седмици“, каза зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев. Според говорителя на партията Станимир Илчев, въпреки че НДСВ е извън парламента, идеите ще надживеят партията, „както Де Гол и „голизма“.
„Не бях особено изненадана, защото царят е един достоен човек и той може да взема тежки решения и винаги може да носи отговорност“, каза зам.- председателят на НДСВ Марина Дикова. Пред „Класа“ тя уточни, че сега е невъзможно да се каже кой ще поеме лидерството на партията, тъй като извънредният конгрес на жълтите ще бъде през септември.
„Редно е цялото ръководство да си подаде оставката“, каза пред сайта „Всеки ден“ зам.-председателят на жълтите Минчо Спасов.
За оставката на Сакскобургготски вчера съобщиха АФП, испанският вестник „Ла Вангуардия” и други чуждестранни медии.

Станете почитател на Класа