Борисов към Заев: С какво застрашаваме Северна Македония? Кое налага да се тиражира такава злоба?

 

,,Следя отблизо медийното пространство в Македония и виждам външни сили, които работят срещу България. Кажете ми, с какво ние застрашаваме Северна Македония? Кое налага да се тиражира такава злоба срещу България, какво сме ви направили?". Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов след срещата с македонския си колега Зоран Заев в Скопие.

 

 

Нашите герои, които са загинали, са имали точно тези цели - да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи. Нашият интерес е да сте в НАТО и ЕС. Нашите военнослужещи се обучават заедно на полигоните в България. Помагаме с всичко и на Сърбия, защото те също са братски народ. С Гърция също поддържаме отлични отношения'', каза още Борисов.

За две години постигнатите резултати по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години, обобщи той.

На Република Северна Македония се дава огромна перспектива за членство в ЕС и НАТО. И точно фактът, че на България и на Северна Македония се даде председателството на Берлинския процес ще покаже на ЕС, че народите в този регион оценяват храбрите политици, подчерта  Борисов по време на съвместен брифинг с македонския си колега Зоран Заев в Скопие.

,,Аз няма да вдигна ръка срещу Македония. По историческите теми съм довел тук проф. Ангел Димитров. Но аз съм се борил и с Германия, и с Франция да ги убедя да ни дадат темата за интеграцията на Западните Балкани по време на нашето Европредседателство и сега да блокираме членството на Македония в ЕС и НАТО... дори не искам да си помисля за такова нещо. Като идвахме насам с хеликоптера, професор Димитров ми сподели, че над всеки хълм, над който прелетяхме, са загинали десетки хиляди хора, за да може сега ние да сме заедно и да има просперитет. Нямо едно възвишение, където да не е загинал човек. Така че докараме ли я дотам да блокираме членството на Македония в ЕС, в Съюза ще ми се смеят, защото знаят какви усилия съм положил. Няма нищо по-хубаво от членство на Македония в ЕС и НАТО и това също е в интерес на България'', обясни премиерът Борисов.

,,Когато получим новите самолети F-16, които ще бъдат най-модерните в целия регион, ще можем да охраняваме и въздушното пространство на Македония. Казвам охраняваме, за да не излезе някой да каже, че ще ги нападаме'', отбеляза той.

 

https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/3415/6463/4551/fbcbb85d519b1fa976449aa9344e19abcdcdae7e.jpg

 

,,Комисиите имат историческа задача и до октомври се надявам да приключат с тези теми. Би било обидно към гибелта на хората, загинали по тези земи, ако не бъде постигнато съгласие. Аз ще се съобразя с това, което кажат историците, иначе ще бъда обвинен, че съм продал историята на България. Историците трябва да намерят на всяка цена приемливото решение, което е важно за младите хора и за перспективата. Така че се надявам историците да положат огромни усилия за правилното изразяване на историята, която ни обединява'', подчерта Бойко Борисов.

Българският министър-председател обърна внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбеляза необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Разбрахме се с колегата още следващата седмица да сеотиде на Гюешево. Тунелът от наша страна е почти готов, работи се ускорено и по коридал № 8. Тум можем да ускорем още процеса", каза Борисов.

Двамата премиери обсъдиха ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше основаната тема на разговора, който премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха в Скопие. Българският министър-председател изтъкна желанието да развиваме близки приятелски отношения, съответстващи на общата история и близост между гражданите на двете страни.


Според премиера Борисов, предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес е също от изключително значение за развитието на добросъседските ни отношения. По време на последната Среща на върха от Берлинския процес, която се проведе през юли в Познан, беше обявено, че през 2020 г. България и Република Северна Македония ще имат съвместно председателство на този изключително важен за региона процес.

След разговора на четири очи между двамата премиери се проведе и среща в разширен състав между двете делегации.

По-късно двамата Борисов и Заев положиха заедно цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие.

Източник: "Епицентър"

 

Станете почитател на Класа