Каракачанов: България да не подкрепя Македония за започване на преговори за ЕС

Каракачанов: България да не подкрепя Македония за започване на преговори за ЕС
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    29.09.2019
  • Сподели:

България не трябва да казва „да“ за започване на преговори на Македония за ЕС на този етап. Това пише в позиция на вицепремиера Красимир Каракачанов, изпратена до медиите от пресцентъра на ВМРО.

Спред него ЕС не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по „този груб“ начин като трамплин от страна на управляващите в Скопие.

Реакцията на заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД идва в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за местна медия, в което той си позволява да злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, че трябва услужливо да тупа топката, а не да води разговори по същество, уточнява БНТ. Така разкрива замисъла на Скопие всъщност да саботира процеса, смята Каракачанов. 

Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония да еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония, категоричен е Красимир Каракачанов.

Действията на македонския президент противоречат на духа на добросъседство, както и на категоричната позиция от наша страна, че напредъкът в разговорите относно общата история и нейното представяне в образователната система на съседна Македония трябва да бъде ускорен, става ясно още от позицията му.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в общността. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно, обяснява Националната телевизия. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Дни преди това - на 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписания Договор за добросъседство между двете държави.

Само преди седмица министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира, че е време лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. По темата говори и президентът Румен Радев, който заяви, че България последователно подкрепя присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Държавният глава призова за инвестиции на Балканите, а също така за „активно строителство на добросъседските отношения в региона“, припомня БНР.

Идната седмица президентът свиква консултативна среща за обсъждане на работата на комисията по спорните исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония и разглеждане на двустранните отношения между София и Скопие.

 

 Ралица Пейчева

Станете почитател на Класа