Борисов на крака при Радев заради Македония

 

На 17 октомври България не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония, категоричен е Красимир Каракачанов

Отношенията ни с Македония и буксуването на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси ще събере в понеделник президент и премиер.

Борисов е приел поканата на Радев за консултативна среща, чието тема е “Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към ЕС”.

В петък след обяд държавният глава отправи покана към политическия елит за консултации по проблемните въпроси.

Форматът наподобява на КСНС, но сега са поканени инстутуциите, които имат отношение по въпроса с еврочленството на съседите и изпълнението на договора за приятелство.

Спешната среща, която съвпада с началото на предизборната кампания, е заради предстоящите инициативи на европейско ниво във връзка с приемането на Македония в ЕС.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в Съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето.

Дни преди това - на 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписания Договор за добросъседство между двете държави. 

Предишното заседание в София преди две седмици не оправда очакванията да започне изчистване на големия препъникамък - въпроса за делото на Гоце Делчев, а Радев втвърди тона си след среща с българските историци по повод на забуксувалата работа на комисията.

Логиката им е да отричат всичко наше, призна шефът проф. Ангел Димитров. Той също е поканен на “Дондуков” 2 утре.

"ЕС не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по този груб начин като трамплин от страна на управляващите в Скопие", категоричен е заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов. 

Днес той излезе с гневна декларация, с която настоява България да не бърза с даването на зелеза светлина на Скопие за Ес. Реакцията му идва в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за местна медия, в което той си позволява да злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, че трябва услужливо да тупа топката, а не да води разговори по същество. Така разкрива замисъла на Скопие всъщност да саботира процеса, смята Каракачанов. 

"Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония", категоричен е Красимир Каракачанов.

"Действията на македонския президент противоречат на духа на добросъседство, както и на категоричната позиция от наша страна, че напредъкът в разговорите относно общата история и нейното представяне в образователната система на съседна Македония трябва да бъде ускорен", подчертава той.. 

В същото време външният министър  Екатерина Захариева подписа в Ню Йорк декларация, подкрепяща началото на преговорите на ЕС за присъединяване на Северна Македония. Декларацията е съвместна и бе подписана от колегите й от Гърция, Румъния и Хърватия.

Захариева си сложила подписа буквално седмица, след като стана ясно, че комисията София-Скопие по изясняване на спорните исторически въпроси буксува по вина на македонската страна.

"Европейската интеграция на Скопие не може да е за сметка на националната ни история и на българската идентичност", каза по този повод президентът Румен Радев. 


Вицепремиерът Екатерина Захариева и шефовете на комисиите на НС по външна политика и по европейските въпроси са другите участници в консултативната среща.

Председателят на парламента Цвета Караянчева ще прати заместник, тъй като още се лекува след операцията на пострадалото в катастрофата рамо.

Не се знае дали на срещата ще присъстват лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, които са ангажирани са предизбарната кампания

 

 

 

Станете почитател на Класа