Няколко въпроса към Мая Манолова за "Златен век"

На 3.10.2019 г. привечер, гражданският кандидат за кмет на Столична община Мая Манолова се срещна с жителя на кв. "Лозенец" Никола Вапцаров и няколко негови съкварталци. 15 минути си разказваха един на друг колко незаконна е сградата "Златен век, пред която бяха застанали. Пренебрегвайки факта, че българският съд излезе с решение, което обяви за незаконни мотивите за спиране на строежа на сградата и определи разрешителното ѝ за строеж за валидно.

 

 

 

 

И да, това хич не ги устройвало, кварталът щял направо да се съсипе след нейното построяване. Нямаше и помен от мисловна дейност, която дори за миг да допусне, че преднамерените политически протести по време на избори са спрели един законен строеж и отнели времето на толкова много хора, институции и държавници в разрешаването на казус, който не съществува.

Очевидно е, че това са хора с такова его, че признават за правдиво само и единствено всичко, което излиза от тяхната уста. Дискусията е напълно излишна и безсмислена. Затова и многобройните въпроси, които журналисти искаха да зададат на кандидата за кмет г-жа Манолова бяха отхвърлени с думите, че тя била дошла да разговаря и отговаря на въпроси само на граждани на квартала. А такива не присъстваха в изобилие. Като изключим нейния антураж, половината от слушателите бяха журналисти.

Ще зададем задочно няколко въпроса, на които е добре може би тя да отговори под някаква форма, защото в известен смисъл и журналистите са граждани, а и медиите, за които работят, също се ползват от граждани, които биха могли да бъдат нейни гласоподаватели.

Въпроси:

– Имате ли представа колко високи сгради в София категория 2 се строят по Поправката в закона от февруари 2017 г., която протестиращи граждани намериха за лобистка, уж обслужваща само "Златен век"?

Известно ли Ви е, че има още такива сгради, една от които например е "Айтауър", строяща се в историческия център на София? Смятате ли, че и тя трябва да бъде спряна, или намирате, че след като българският съд вече се е произнесъл по отношение на законността и разрешителното за строеж на "Златен век", то е напълно безсмислено?

– Смятате ли, че сградата "Айтауър", както и някои други сгради от същата категория, продължаващи да се строят след поправката в закона за устройство на територията (ЗУТ) от февруари 2017 г., с нещо се различават от "Златен век"?

– Ако намирате тази сграда, "Златен век", пред която сте застанали, за незаконна, независимо че българският съд на първа инстанция определи, че тя има законно разрешително за строеж, какво бихте направили с нея, ако спечелите кметското място, както и с други подобни обекти, платили милиони под формата на общински такси?

– Уважавате ли решенията на българския съд? Не намирате ли, че има вероятност, както Вие, така и гражданите, които създадоха този влязъл в съда казус да грешите?

– Заставайки избирателно срещу един български инвеститор, в крайна сметка, бихте ли направили подобно събитие както в центъра на София, до сградата "Айтауър", така и в "Младост", а и на други места, където има други законно строящи се сгради на различни инвеститори? 

– Как ще привлечете десни избиратели, при положение, че си правите предизборни акции на гърба на български инвеститор, който отгоре на всичко на първа инстанция е спечелил делото в съда срещу незаконното спиране на строежа на "Златен век?"

И ако вече е ясно, че тази сграда е незаконно спряна, то като че ли е време да се извините на столичани, че отклонявате общественото внимание от други проблеми. Защото не беше ли именно "Златен век" причината да се потуши в голяма степен вниманието от некачествените ремонти в центъра на София?

"Златен век" погълна вниманието на медиите и колкото и да се показваха снимки на зле подредени настилки, хората не можаха да навлязат в дълбочината на проблема с ремонтите. Чу ли някой нещо за скандалния ремонт на "Западен парк", който явно ще бъде затворен с години?

– Мислите ли, че политическият натиск е нормален инструмент за определяне на законността в България, защото вследствие на политически оглавени протести една сграда беше спряна, а за много други, като "Айтауър", се заговори едва след разкритията на журналисти в последните месеци?

Защото човекът, който оглавяваше протестите срещу "Златен век" е Никола Вапцаров, който е политик: бивш зам.-кмет на Десислава Иванчева, съветник на Кристиян Вигенин в правителството на Сергей Станишев и част от управителния съвет на ПП "Нормална Държава", а днес е независим и оглавява инициативния комитет, който издина Вашата кандидатура за кмет на София?

Едва ли всички тези въпроси биха получили отговор от г-жа Мая Манолова, но ние сме длъжни да ѝ ги зададем.

 

Група "НОВА СОФИЯ", част от гражданите, присъствали на събитието

Станете почитател на Класа