Искате тестове за кандидат-кметове? Ето ви тестове за кандидат-кметове

На какви тестове искате да се подложат кандидатите за кмет на вашето населено място? В последно време темата стана особено популярна дори сред самите кандидати, основно - в София.

Вярно, тук идеята за тестове беше въведена под формата на размяна на обиди на личностно ниво, а не като сериозно намерение, но какво толкова? Ако един от кандидатите иска проверка за употреба на наркотици, а другият - проверка от проктолог, то не може ли и ние, избирателите да поискаме проектокметовете да се подложат на един-два допълнителни теста, по наше желание?

 

Резултат с изображение за сидеров джамбазки

 

Когато предизборната кампания се забие в такова дъно като тази (нападки, скандали, лични обиди и публикуване на компромати), а самите кандидати обърнат нещата на сеир, не може ли да им дадем точно това, с което така се заиграват?

Така или иначе дебатите, които гледаме до момента, навяват за безсмислие.

Затова - нека бъдат тестове!

1. Тест за интелигентност

И без това от години от МЕНСА предлагат да тестват интелигентността на кандидатите за изборни служби, нека им го дадем. Досега малцина са тези, които се престрашават да пробват какви са горе-долу границите на собствения им интелект, измерен по скалите за IQ.

Но това е нормално, все пак никой не би се чувствал комфортно, когато ще оповестят резултата му публично, без самият той да знае какъв е той. Ами ако се окаже от едно и също интелектуално равнище като този титан на мисълта Митьо Пищова?

Именно затова този тест е добра идея. Факт е, че измерването на човешката интелигентност с подобни тестове не показва реално нищо значимо. IQ не измерва способността да се справяш в живота, нито да управляваш община. Но именно това притеснение у кандидатите ще е безценният момент тук - да ги гледаш как се потят от въпроса дали прекият им опонент няма пък да се окаже по-умен...

Факт, после всичко отново ще се обърне на цирк, в който кандидатите ще си мерят интелигентността в цифри, без да разбират съвсем какво означават те, но пак ще сме имали едно кратко, искрено забавление на техен гръб.

Освен това подобен тест за интелигентност все пак ще отдели от групата онези с най-големи дупки в знанията и уменията. Ей така, да си знаем.

2. Тест при психолог

Може и при психиатър, но там е вече за "по-напредналите случаи". Идеята тук е не просто кандидатите да минават "психо" като за шофьори или полицаи, а да им се състави по-подробен психопрофил - колко егоистични са, колко отворени към света, колко склонни към психопатии... И после тези профили да се публикуват.

Вярно, след 1-2 опита може и да се окаже, че кандидатите ще наемат вече и психолози в предизборните си кампании, които да ги тренират за "оптимални" отговори на въпросите, но пък... нека. Да се създава повече работа за психолозите, и те са хора. И без това Софийският университет бълва всяка година пълни паралелки за психология...

Пък току виж, започнат на онези "по-напреднали случаи" да им назначават специално лечение, да им помагат с лични драми и т.н. Полезно ще е за всички.

3. Тест по познания за държавата

Това ще е един полезен изпит - доколко кандидатите познават как функционира държавата, какво правят нейните институции, какви са правомощията на поста, за който се кандидатират, и такива полезни и важни неща, които действително биха ни итересували като избиратели.

В крайна сметка, все пак избираме хора, които да ни управляват. Добре ще е да знаем доколко те разбират какво би ги очаквало, ако вземат, че спечелят изборите. Най-малкото - не искаме ли да ни управляват способни и мислещи хора, които знаят какво реално обещават, а не правят просто вятър с устите си.

Пък и покрай тестовете за кандиатите, току-виж и самите избиратели научат верните отговори. Това ще е още по-полезно.

Ако искаме тестове, винаги можем да изнамерим за кандидатите - женските списания са пълни с тях.

Най-малкото ще е в пъти по-забавно (и в пъти по-малка загуба на време) да видиш как Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис Бонев и Ангел Джамбазки попълват тихичко тест от Cosmo "Добро момиче ли си?", вместо да гледаш опитите им да дебатират смислено.

От заучени високопарни фрази и клишета на всички ни е писнало...

 

Доктор О Боли

Станете почитател на Класа