Георги Гьоков: С болничните ГЕРБ настъпиха мотиката!

Георги Гьоков: С болничните ГЕРБ настъпиха мотиката!
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.11.2019
  • Сподели:

Надявам се да размислят или като си дойде Борисов от Солун да ги вразуми, посочи червеният депутат

Неведнъж управляващите са давали крачка назад и са работили на принципа проба - грешка, но с болничните настъпиха мотиката.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в интервю за Агенция „Фокус“ по повод предложението на управляващите първия ден от болничните да не се заплаща. Според него това е едно непремерено предложение.

Надявам се да размислят или като си дойде Борисов от Солун да ги вразуми, защото всичко в тази държава чака Борисов да го вразумява и да се откажат от това си намерение, добави социалистът.

„Дано се изясни чие е предложението, защото сега се лутат. Тъй като го обявиха в публичното пространство и се създаде обществено напрежение, включително и реакция от наша страна, започнаха да си прехвърлят топката едни на друг. Едните казват, че това е предложение на Валери Симеонов, другите казват, че е коалиционно споразумение, а там го няма. Трети казват, че е на финансовия министър, а го прекарват през коалицията“, коментира Гьоков. Народният представител от БСП заяви, че без значение на кого е предложението, отговорност ще носи този, който го внесе в деловодството на Народното събрание и се подпише в него и всеки, който го подкрепи в пленарната зала при гласуването на второ четене.

Гьоков определи предложението на управляващата коалиция като цинизъм. "Не може да искаш от хората да се осигуряват, а осигуровката както знаете се дели между работника и работодателя. И двамата заплащат вноските в осигурителния фонд, включително този за болничните. Тогава на тези, които се осигуряват им казват: „Няма да ти изплащаме осигуровките или ще ти ги изпращаме под условие. Видях, че натам тръгнаха нещата още когато започнаха да се вкарват различни законопроекти, първият от „Воля“, който не ощетяваше работниците и служителите. Той беше представен така, че работодателите да не плащат първите три дни, но те да се поемат от държавните бюджет, от бюджета на ДОО. Тогава срещнаха яростен отпор от държавата, че тя не може да си позволи да плаща първите три болнични, защото ще натовари фиска, ще натовари и без това фонда, който е на дефицит. Още тогава съзрях намерение за това да се направи така, че вълкът сит и агнето цяло, т.е. държавата сита, а агнето и работодателите цели", заяви още Гьоков. Според него е недопустимо това, което се предлага. "Надявам се разумът да надделее над това, така наречено според тях коалиционно споразумение", посочи депутатът от БСП. Той обърна внимание, че в него няма такова нещо записано.

"Има записано 300 лв. минимална пенсия, която и до ден днешен не се случва, а вече сме в почти третата година от мандата.

 

 

Станете почитател на Класа