Ивайло Калфин: Очевидно някой има интерес да няма електронна здравна карта

Ивайло Калфин: Очевидно някой има интерес да няма електронна здравна карта
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    04.12.2019
  • Сподели:

Проблемът на фалшивите ТЕЛК и фалшивите болнични не е в социалната система, те се издават от здравната система, от медицинските специалисти. Ако искаме да се преборят с тези дефекти и пробойни, трябва да говорим за електронна здравна карта, електронни документи. Очевидно някой има интерес това да не се случва.

Това каза пред БНТ Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика, който изрично посочи, че за тези проблеми не е виновен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който подаде оставка. По думите му, Деница Сачева, която от вчера зае поста, ще има много трудности в работата си.


Относно схемата за източване на НОИ чрез фалшиви документи за пенсиониране, Калфин коментира, че това е възможно тъй като става дума за досиета преди 1997 г., когато в НОИ не е имало електронен архив.

"НОИ има електронна информационна система от 1997 г. Преди това архивите са в папки, документи и в трудовите книжки на хората. Когато изчезнат документи, остават само трудовите книжки и затова е възможна тази измама. В случая става въпрос за стаж, НОИ няма начин да прецени дали едни документи са верни или не, ако са преди 1997 г. Проблемът се е появил, когато са изнесени тези досиета от НОИ.", обясни Калфин.


Според него, проблемите с фалшиви документи не трябва да се търсят в социалната система.

Станете почитател на Класа