Фандъкова разкрива как ще се справи с мръсния въздух в София!

Според нея предстои инвестиция в градския транспорт, екология, озеленяване и миенето на улиците

През следващите години приоритетите ни са два - подобряване чистотата на въздуха и инвестиция в кварталите.

Това заяви в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ предстои инвестиция в градския транспорт, екология, озеленяване и миенето на улиците, за да се справят с мръсния въздух в столицата. "Също така ще подменяме уредите за отопление и ще поставяме филтри на комините. Наблягам на ефективността на мерките, безплатният транспорт е една от тях. Също така Столична община ще ограничава автомобилите, които замърсяват повече. Така ще можем да прилагаме и двете мерки - ограничаване на автомобилите и безплатен градски транспорт", каза още тя.

"За улиците в кварталите сме заложили с 12 млн. повече, 10 млн. ще отидат при районните кметове. Искам ясно да кажа, че предложенията за това коя улица да се ремонтира идват от тях. Приходите на града са от данъците на хората. Когато имаше предложение за повишаване на данъците, много хора се дръпнаха, защото никой политик не иска да ги повишава. Това са възможностите на града", обясни кметът на София.

"Най-важното е да постигнем резултат, нека да работим заедно. 110 млн. лева залагаме за строителство и ремонти на детски градини. Подготвили сме проекти за 40 млн. лева за националната програма за строителство на детски градини и училища. Много работа ни предстои. Бюджета е много ясно фокусиран. Транспортът ще бъде обновен и с пускането на част от третия лъч на метрото", каза тя.

Столична община е един от първите възложители, които се включиха в електронните обществени поръчки, а те могат да бъдат контролирани от всички, каза още градоначалникът.

По думите ѝ всички са взискателни и искат да става по-добре. "Важно е да подчертая , че има 28 млн. лева за озеленяване, които ще подобряват качеството на въздуха. Ще кандидатстваме за средства за обновяване на Борисовата градина в историческия ѝ вид", подчерта тя.

Що се отнася до сметоизвозването, то Фандъкова уточни, че договорите изтичат юни месец и дотогава трябва да има избрани фирми и да са минали обжалванията и всички обсъждания.

"Проектът за бюджета бе представен публично два пъти. Надявам се в началото на февруари да бъде гласуван и да имаме подкрепа от всички общински съветници", каза Йорданка Фандъкова.

 

 

 

Станете почитател на Класа