Комисията по правни въпроси гласува "за" ветото на президента по закона за извънредното положение

 

За двадесет и пет минути депутатите разгледаха закона, за да може по-късно той да влезе в пленарната зала

Комисията по правни въпроси обсъжда и гласува на извънредно заседание ветото на президента Румен Радев по Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Становището на Радев по текстовете за спекулата бе одобрено единодушно.

За двадесет и пет минути депутатите разгледаха закона, за да може по-късно той да влезе в пленарната зала.


Извънредно пленарно заседание на Народното събрание ще се проведе по-късно днес - на 23 март. В дневния ред на народните представители има една единствена точка - частичното вето на Румен Радев. Заседанието е свикано от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В неделя президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение. Според Радев текстът "невярна информация за разпространението на заразна болест" пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация, което налага някои уточнения от гледище на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение. Президентът връща и закона в частта отнасящата за спекулата в цените.

В мотивите си той заяви, че: "липсва и нормативна основа за разграничаване на необосновано високите цени във време, когато не е обявено извънредно положение и когато е обявено такова. Няма и разграничение по отношение на стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат необосновано високи. Подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол".

 

 

Очаквайте подробности!

 

 

 

Станете почитател на Класа