Йотова се бори да стане президент

Година преди президентските избори в България пренареждането на политическия пъзел влезе в пълен ход. Вече се редят новите пасианси не само по отношение на изпълнителната власт, а за коридорите на „Дондуков” 2. До Lupa.bg достигна информация, че вървят сондажи за това настоящият вицепрезидент Илияна Йотова да бъде издигната за кандидат-президент от името на БСП.

 

Тъй като Румен Радев видимо се еманципира от Столетницата, дори да реши да се бори за втори мандат, едва ли кандидатурата му ще бъде издигната от социалистите. Слуховете за бъдещата му политическа кариера се раздвояват в два сценария.

Според първия, който е доста по-авантюристичен, Радев ще направи рискован ход, като напусне президентството и оглави нов политически проект, за да щурмува премиерския пост.

В тази ситуация държавен глава автоматично става вицепрезидентът, респективно Илияна Йотова. Тази сутрин зам.-председателят на ДПС в парламента Хамид Хамид също намекна за подобен развой. "Не е важна персоната, а да бъде наистина държавен глава - не постоянно да напада, да търси конфронтация, да настройва едни граждани срещу други”, каза още Хамид. 

Това би било удобно за Йотова, защото тя ще има възможност да натрупа популярност и няколко месеца по-късно да бъде издигната като кандидатът на БСП. Сред червените депутати вече е плъзнал слухът за подобни сондажи на „Позитано” 20.

Те обаче пропускат малката подробност, че новият стар председател на БСП Корнелия Нинова и Илияна Йотова се недолюбват и точно затова соцлидерката ще направи всичко възможно, за да саботира нейната кандидатура. "Корнелия никога няма да издигне Йотова, мрази я", откровеничат народни  представители от левицата. Показателно беше отсъствието на Нинова от сватбата на Марин – синът на Илияна Йотова. За сметка на това президентът Радев блесна на събитието, и то на маса до Георги Гергов.

Вторият сценарий оставя Румен Радев на „Дондуков” 2 до края на мандата му. По-трезвомислещите са убедени, че бившият военен „няма да изпусне питомното и да гони дивото”. Но най-вероятно ще подкрепи нов политически проект, който се очаква другата година да издигне кандидатурата му за втори мандат.

Това е възможно, само ако тази партия вече е структурирана и успее да получи регистрация. Властта в момента обаче все още е в ръцете на Борисов и той със сигурност ще създаде много спънки пред зараждащата се политическа формация. 

Станете почитател на Класа