СДС предлага Надежда Михайлова за еврокомисар

Райко Байчев

Надежда Михайлова ще е най-подходяща за еврокомисар, обявиха вчера от СДС след заседание на Националния изпълнителен съвет на партията. Лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че на България е нужна силна фигура, която да помогне за връщането на европейските пари. „Госпожа Михайлова има опит в повече ресори от кандидата на ГЕРБ Румяна Желева“, мотивира се Димитров. Според него трябва да се проведе публичен конкурс, чрез който да се излъчи българският представител в Европейската комисия. „Определянето на еврокомисар трябва да стане в условията на конкуренция. Нека се видят качествата на хората и това да е водещото при правенето на избор. Трябва се види кои са възможните имена и също така да се определят критериите, които кандидатите трябва да покрият“, добави още лидерът на сините. Той съобщи, че не е провеждал разговори с ГЕРБ. „Г-жа Михайлова е дялан камък, била е зам.-председател на ЕНП и може с много неща да се занимава“, добави Мартин Димитров.
„Най-сериозното, което липсва в антикризисната програма на ГЕРБ, е дефиниция на проблемите в най-важните сфери“, заяви вчера от своя страна лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. „Освен това мерките, които ще се прилагат, не са превърнати в дебати, а са само в зародиш“, добави той. Костов допълни, че управляващите от ГЕРБ трябва да представят реалното състояние на бюджета в сферите сигурност, здравеопазване, социална защита. „Все още не се показват най-ясните проблеми, които е заварило правителството“, добави Костов. Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков разкритикува политиката в сферата на здравеопазването. „Правят се само структурни промени. Освен това не е редно пари от здравни вноски да стоят в трезор на БНБ и да не се използват за здравето на хората“, каза той. Шарков поиска да се внесе в парламента доклад за здравето на нацията. „През предходните 4 години не е имало такъв доклад“, подчерта Шарков.




Румяна Желева: Борисов се среща с Обама още тази година

До края на годината ще има среща между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Барак Обама, заяви министърът на външните работи Румяна Желева вчера в интервю за bTV. Тя посочи, че срещата най-вероятно ще се осъществи в рамките на международен форум, в който ще участват Борисов и Обама.
Желева, която се върна от участие в сесията на Общото събрание на ООН, каза, че е препоръчала в групата на непостоянните страни - членки в Съвета за сигурност на световната организация, да има страна от Източна Европа.
По време на визитата си българският външен министър отново е поставила въпроса за визите за българските граждани, пътуващи в САЩ.

Станете почитател на Класа