Оптимизмът и доверието в новото правителство продължават да растат

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“, специално за „Класа“

Покачването на оптимистичните нагласи сред българите, което регистрирахме месец след встъпването в длъжност на новото правителство, продължава и през септември. Това сочат данните от най-новото национално представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” за политическите и социалните нагласи на българите, поръчано от вестник „Класа”.

Почти двоен е ръстът на оптимистите за развитието на България спрямо месец юли. Днес 43% от пълнолетното население е на мнението, че страната като цяло върви към по-добро, което е с три процентни пункта по-високо от регистрираното в първия месец на управлението на новото правителство – август.

Оптимизмът продължава да расте не само по отношение на очакванията за развитието на страната като цяло. Почти всеки пети (18%) българин днес очаква материалното положение на семейството му да се подобри през следващата една година. За сравнение - делът на оптимистите се движеше в диапазона 5-9% през целия период януари-юли 2009 г.

Страховете от нарастване на безработицата също са в тенденция на стабилизация въпреки някои сигнали от чуждестранни експерти, че Източна Европа тепърва ще усеща най-сериозните негативни последици от световната финансова криза. Септемврийските данни от изследването показват петпроцентов ръст на оптимистите за нивото на безработицата спрямо месец август. В същото време песимистите са намалели с 4 процента.

Този прилив на оптимизъм е свързан без съмнение с усещането, че новите управляващи ще променят нещата към по-добро. По традиция всяко ново правителство получава в началото кредит на доверие от общественото мнение. В случая обаче положителните очаквания имат тенденция към ръст и след втория месец управление:
  • Доверието в новото правителство продължава да расте с малко необичайни за традиционния български скептицизъм темпове. През септември над половината от пълнолетното население на България има доверие в правителството, което е с 8 пункта над измереното през август. Такава степен на обществена подкрепа за правителството не е измервана от встъпването на кабинета на Симеон Сакскобургготски през 2001 г.
  • Все повече нараства общественото доверие в основните политически фигури от новото управление на страната. Доверието в премиера Бойко Борисов отново се увеличава и достига 67% през месец септември, а вътрешният министър Цветан Цветанов изпреварва по рейтинг президента Първанов, който водеше класацията по обществено доверие дълго време. Доверието към външния министър и кандидат за еврокомисар Румяна Желева и към министър Симеон Дянков претърпяват най-голям ръст спрямо миналия месец – съответно 12% и 10% ръст на общественото доверие.
  • Очакванията за способността на кабинета да подобри положението на страната по основните социални, икономически и политически пунктове остават преобладаващо положителни, като задържат стойностите от август. Към края на септември в очите на общественото мнение като че ли няма проблем, с който новата власт няма да се справи.

Високата обществена подкрепа към кабинета на ГЕРБ намира своето потвърждение и в електоралните нагласи на населението. Популярността на партията на премиера Бойко Борисов продължава да расте и през септември достига психологическата граница от 50% подкрепа. За сметка на това симпатизантите на БСП спадат с нови 4 процентни пункта и достигат 10% от имащите право на глас. Останалите партии запазват подкрепата си от месец август без значителна промяна.




Изследването е национално представително, проведено е през първите дни на месец септември и обхваща 983 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Станете почитател на Класа