Четирима се борят за поста на Сакскобургготски в НДСВ

Александър Сивилов

Четирима политици от НДСВ са подали концепциите си за лидер на партията и ще участват в борбата за поста на 28 ноември, когато е конгресът на жълтата партия. Това съобщиха вчера от централата на „Врабча“ 23. Кандидатите са: бившият министър на администрацията Николай Василев, зам.-председателят на НДСВ Илия Лингорски, бившият социален министър и член на Политическия съвет Христина Христова, както и бившият евродепутат Биляна Раева.
На конгреса трябва да се избере ново ръководство, след като Симеон Сакскобургготски и неговите заместници подадоха оставки веднага след загубата на парламентарните избори на 5 юли, когато НДСВ остана извън парламента.
От четирите внесени концепции най-пълно е разработен документът на бившия министър Николай Василев, който се е разпрострял на 33 страници.
Основната му идея е НДСВ да създаде правителство и парламентарна група в сянка, за да не се разпилява експертният потенциал на партията и да има реална алтернатива за политиката в страната.
„Предлагам завой надясно от центъра, за да бъдем водеща сила. Важен елемент в моята платформа е да ориентирам партията по-надясно, отколкото се възприема от част от хората в момента. Не бих искал НДСВ да се разглежда като балансьор в центъра и като редовен потенциален коалиционен партньор и дори сателит на левицата“, пише още Василев. Според него естествените партньори на партията са „ГЕРБ и Синята коалиция, както и други нелеви партии“.
Евродепутатката Биляна Раева започва изложението си с уговорката, че не смята, че има нужните качества и че е достойна да бъда лидер на НДСВ, а се включва в надпреварата, за да повдигне въпросите, засягащи всички в НДСВ. Тя също се съгласява с идеята за „правителството в сянка“, но иска и създаването на сектор „Анализи и прогнози“, който да помага за развитието на отношенията към другите политически сили и управляващите в момента.
Бившият социален министър Христина Христова пък не иска правителството в сянка, защото „тази форма е ефективна, когато партията е парламентарна опозиция“. Тя оценява ГЕРБ като основен конкурент на НДСВ, а БСП като основен опонент.
За засилването на царистите в страната Илия Лингорски предлага в концепцията си Политическият съвет и експертните екипи на партията да провеждат редовни дискусии в районите. Според него така ще са по-близо до проблемите на хората и ще подпомагат активно местните структури да утвърдят разпознаваеми личности.

Станете почитател на Класа