Халил Летифов: Правим регионални планове за инвестиции и развитие

Халил Летифов: Правим регионални планове за инвестиции и развитие
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Започваме разяснителна кампания в страната за европейските възможности

Нужен ни е разум, отговорност и диалог, за да решим проблемите на хората, казва пред "Стандарт" зам.-председателят на ДПС Халил Летифов, водач на листата на Движението в Стара Загора

 

 

- Г-н Летифов, ДПС обяви, че ще направи дневния ред на хората дневен ред на 49-ото Народно събрание. В рамките на предизборната обиколка Мустафа Карадайъ заяви, че се провеждат разговари с хората из цялата страна, за да се да чуят проблеми и след това да се систематизират и анализират. Какво показват срещите ви досега?

- Обедняването е точка първа от дневния ред на хората. Галопиращата инфлация и неконтролируемо растящите цени. Това са темите, с които започва всеки наш разговор. Той продължава с тревога за работните места, за утрешния ден, за бъдещето на децата и перспективата пред бизнеса. Затова, за нас най-важната задача е да се спре прогресивното обедняване. А след това да си поставим за цел да достигнем средните европейски доходи и стандарт на живот.

- Как може да се случи това?

- Обедняването не може да се пресече само с раздаване на помощи. В момента външният дълг е над 40 милиарда лева и расте с 15 милиарда на година. Обедняването и бедността могат да бъдат преборени само с инвестиции.
Европейският съюз е най-големият инвеститор в България. А евросредствата в момента са блокирани.

Планът за възстановяване и устойчивост не работи. Уж дойдоха 1,2 милиарда по него, но никой не е чул къде и за какво са отишли. Оперативните програми буксуват. А общините, бизнеса и хората разчитат на онези 60 милиарда лева, предвидени за подкрепа на България.

За да се отпуши целият този процес, трябва да решим кризата на кризите - политическата, с която са свързани всички останали кризи в страната. ДПС призовава за разум, отговорност и диалог. Нужен ни е разум за да се анализира и оценява ситуацията и за да се намират точните решения.

Нужна ни е отговорност, лична и колективна – отговорност за нашия живот, отговорност за децата ни и техните деца, отговорност за бъдешето на Родината ни, но и политическа отговорност. Нужен ни е и диалог за да се намери политическата формула за решаване на проблемите на хората.

- Готово ли е ДПС да поеме тази отговорност?

- Разбира се. ДПС се доказа като най-диалогичната партия. Ние трябва да сме част от мнозинството, което ще излъчи редовен кабинет. ДПС е единствената, представена в Парламента партия, която в сходна ситуация се е справяла с инфлацията и бедността. Ние знаем как и можем да преодоляваме кризи.

- Каква власт очаква ДПС?

- Коалиционна. Народът вече 4 пъти казва НЕ на едноличните и еднопартийни управления.

Искаме разумно, отговорно и диалогично правителство. Власт, която да действа с разум, а не с разрушителните емоции на омразата. Власт, която да работи за решаване на проблемите на хората, а не на един олигарх, който беше приватизирал Плана за възстановяване и устойчивост. Власт, която не се основава по модела на джипката и на лъжите, а реализира националните приоритети в диалог с политическите партии, с институциите, с месната власт, с бизнеса, с академичната общност, с гражданското общество.

ДПС очаква европейски модел на управление, базирано на коалиционна култура, градивен диалог и общи приоритети за разрешаване на проблемите на хората.

- Вслушвате се в проблемите на хората. Но в голямата тема за бедността и липсата на инвестиции всеки регион има своите специфични проблеми. Кога те ще намерят място в дневния ред на политиците?

- Да, проблемите са различни. Ниските доходи и безработицата са най-важната тема в Северозапада. Здравната помощ е болният въпрос в Плевен. Водоснабдяването е проблемът на общините в областите Търговище и Шумен.

Подпомагането на малките земеделски стопани е важният въпрос в Добруджа и Лудогорието. Задълбочаването на неравенството между малките общините и областните центрове, както и липсата на общинска инфраструктура, е болното място на Черноморския регион.

В Стара Загора стои проблемът с комплекса "Марица-Изток". В енергетиката трябва да има предвидимост и сигурност, както за енергетиците и техните семейства, така и за цялата страната. Преди да се закриват мощности трябва да бъде подсигурена алтернатива. В Старозагорско има още един голям проблем - бъдещето на розопроизводството. Розата е символ на България, ние трябва да я защитим от опитите в ЕС за преетикиране на етеричните масла като опасни. Развитието на спа и балнео туризмът са също важна за региона тема.

Не само констатираме разработването на регионални планове за развитие. Ние вече започнахме да ги разработваме. Вслушваме се в проблемите на всеки регион. Във всеки областен град, в който спира Централният предизборен лъч, правим срещи с местните власти и местния бизнес, за да чуем предложенията за ефективни инвестиции, които да променят качеството на живот, да дадат добавена стойност и да създават работни места.

Всеки кандидат народен представител на ДПС ежедневно провежда множество срещи със своите избиратели и в детайли познава проблемите на хората, на населените места, на общините и на регионите. Непрекъснато поставяме въпроса за ефективното и спешно използване на ресурса от Плана за възстановяване и устойчивост и ефективното прилагане на оперативните програми. За нас е важно подкрепата от ЕС да се насочи към малките и средни предприятия.

- Това са дългосрочни политики, които безспорно ще дадат резултат. Но в момента всички се вълнуват само от едно - цените в магазина, които всеки ден скачат. Какво е решението - таван на цените, както иска БСП, таван на надценката, както предлага кабинетът или данък свръхпечалба, както препоръчват икономисти?

- Единственият механизъм, по който може да се намери решение е диалог с производители, преработватели, дистрибутори и търговци. Не трябва да пропускаме и потребителите. Защото тяхното поведение отпределя правилата на пазара.

- Бяхте председател на комисията по младежките политики в 48-ото НС. Как виждате ролята на младите хора в тези процеси?

- Проблем, който виждаме навсякъде в страната, е бягството на младите хора, особено от по-малките общини. Липсата на работни места, на сигурност за бъдещето кара младите да търсят своето развитие в областните градове, а все по-често и в чужбина. Затова в основата на тези регионални политики, които ще облечем в регионални планове за развитие, ние поставяме младите хора и възможностите за развитието им тук и сега, в техните родни места.

Специален акцент ще поставим върху превенцията на деца. В комисията за младежките политики на 48-ото НС започнахме ефективната борба срещу хазартната зависимост на децата до 18 години и достъпността на рекламата до тях. Но времето не стигна за ефективни мерки. За ДПС е приоритет борбата срещу насилието над деца, включително срещу уродливото деяние детска порнография. В тази битка трябва да бъде ангажирана държавата с всички нейни институции, нужни са и законови промени.

От създаването си до днес ДПС поставя в центъра на политиките си младите хора. Затова и днес се гордее с най-голямата младежката организация. При нас приемствеността между поколенията е ценност.

Младите хора имат конкретни идеи, модерна визия, възможността в диалог със своите колеги от цялата страна да работят за цялостно развитие и да излязат с конкретиката на местно ниво. Готови са да поемат отговорност за развитие. Държавата има нужда от техния поглед и тяхното участие.

Централизираният подход, в който малка група от хора се опитва да налага решения за цялата страна е остарял. Дойде времето на младите.

 

 

Станете почитател на Класа