Нужен ли е вицепремиер по еврофондовете?

ДСБ не иска Симеон Дянков да управлява еврофондовете като вицепремиер. Това заяви вчера Иван Костов. Анализът на сините показва, че има институционален проблем – МФ гледа на проектите като „банка“, защото единствената цел на Дянков била да пази бюджета. Именно затова Костов предлага друг да поеме еврофондовете, а администрирането да става от МС.
Тази идея не е нова. Още на 16 октомври от ЕК обявиха, че институцията „Вицепремиер по еврофондовете“ в кабинета на Станишев е била успешна, защото е сложила в ред координацията и контрола на евросредствата. Премиерът Бойко Борисов предложи през януари проф. Илиян Михов, преподавател в Сингапур, за вицепремиер по еврофондовете. Кандидатурата на Михов беше подложена на съмнения от тъмносините, които заявиха, че искат доказателства, че бордът няма да бъде пипан, защото проф. Михов в свое интервю се бил обявил за „по-мек вариант“. И Борисов отложи назначението с уговорката, че той е този, който си прави отбора.
Хубаво е управляващите и техните партньори да се разберат искат или не искат вицепремиер по еврофондовете. При положение че работата с управлението и усвояването на евросредствата не върви, очевидно е нужно политическо решение за структурни промени. Само че преди да се хвърлят каквито и да е идеи и имена в обществото, те трябва да бъдат предварително премислени и съгласувани. За да няма усещане, че работата с вицепремиер по еврофондовете е нещо като наивна детска игра.

Станете почитател на Класа