Костов не желае Дянков да е вицепремиер на еврофондовете

Райко Байчев
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ДСБ не искат министърът на финансите да бъде вицепремиер по еврофондовете, стана ясно вчера. „Съществува институционален конфликт заради това, че финансовият министър отговаря за еврофондовете. Обикновено при проектите по еврофондовете държавата участва със съфинансиране, Дянков е за това, да брани бюджета“, обясни позицията на партията нейният лидер Иван Костов. Той допълни, че от тази позиция Министерството на финансите (МФ) може да не допусне някой проект, тъй като се налага после да плаща“. „Така МФ може да действа като противопоставяща се институция – като например оцени проектите като високорискови и ги отхвърли“, коментира още Костов.
Като проблем в усвояването на еврофондовете бившият премиер маркира и липсата на целеполагане.„Администрацията е феодализирана, има широка степен на самостоятелност, която означава липса на контрол“, заяви Костов. Той поясни, че се е създало звено за одит на проекти, но то не е достатъчно, за да се спрат административните нарушения и да се противодейства на корупцията и конфликта на интереси, защото липсва дисциплина в усвояващата администрация. Костов уточни, че ще изпрати предложението на премиера Бойко Борисов, с когото тъмносините са поискали и среща. Според електронния сайт Mediapool идеята на ДСБ е самият Борисов да отговаря за еврофондовете. „Това е ненормално, няма логика“, коментира пред „Класа“ депутатът от ДСБ Иван Иванов.
Вчера от партията се срещнаха с колегите си от СДС, за да обсъдят по думите на Иван Костов „политическото бъдеще на Синята коалиция“. След срещата от двете партии отказаха да коментират темите на разговора. Пред „Класа“ обаче зам.- председателят на СДС-София Любен Петров коментира, че в редиците на сините зрее недоволство. „Получава се така, че СДС е опозиция, а ДСБ – управляващи. Костов има свои хора във властта, но Мартин Димитров – не.“ Петров съобщи, че Националният съвет на сините не е бил свикван от два месеца.


Тъмносините доволни от решението на КС за вота

ДСБ разтълкуваха вчера решението на КС да отнеме мандат от ДПС и да го прехвърли към ГЕРБ заради нарушенията на изборите в Турция като „тежка присъда персонално срещу Ахмед Доган“. „Настояваме прокуратурата да изобличи персонално виновните за опорочения вот“, пише в декларация на ДСБ.

Станете почитател на Класа