Прокуратурата започва проверка по случая „Ахмед Емин“

Софийската градска прокуратура (СГП) ще извърши инстанционен контрол на постановлението за прекратяване на делото за смъртта на Ахмед Емин от Софийската районна прокуратура. Това съобщи вчера пред „Класа“ Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор Борис Велчев. „Ако получената във вторник справка на ДАНС дава нова насока и нови данни по случая, решението на районната прокуратура ще бъде отменено, а данните ще бъдат проверени. Но ако няма такива, градската прокуратура ще потвърди прекратяването", обясни Кожухарова.
Пред Нова тв вчера премиерът Бойко Борисов каза, че има много нарушения и „безобразно водене на разследването“ за смъртта на Емин. Главният прокурор е съгласен с това, уточни премиерът.
„Практика в такива случаи е да се вземат данните от мобилни телефони, от компютри. Ако това бе станало, щеше да има много по-широк кръг от лица и мотиви около този случай“, каза още Борисов.
„Останаха много бели петна и съмнения в обществото по случая с Ахмед Емин. Прокуратурата, ДАНС и МВР трябва да кажат тежката си дума. Има нещо, което беше прикрито. Това е иззетият архив от кабинета на Емин. Този архив аз не знам къде е, но съм получил устен сигнал, който съм пратил, както трябва, за да акцентирам вниманието на прокуратурата да разпореди разследване на тази документация”, каза в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.
Шефът на столичната организация на ДСБ Атанас Атанасов съобщи още, че в хода на разследването по „Октопод” са излезли факти и доказателства, свързани със самоубийството на Ахмед Емин. Според Атанасов е имало натиск върху разследващите по случая да бъдат прикрити основни факти и обстоятелства от разследването. Предсмъртното писмо на Емин е било изпратено в ДАНС заради твърдението в него, че той „не е предател“, каза още бившият депутат от ДСБ.
„Сега се установява, че от толкова време тези материали са изпратени в ДАНС, а никой не е работил по тях. Трябва да се разбере кой и защо не си е изпълнил задълженията“, каза Атанас Атанасов.
„Правителството трябва да инициира допълнително разследване по случая „Ахмед Емин“, ако смята, че нещо не е свършено. Какъв е проблемът“, коментира в НС лидерът на БСП Сергей Станишев.

Станете почитател на Класа