Анна-Мария Борисова: Водя политика на отворени врати

Винаги държа вратата на кабинета си отворена, защото провеждам политика на отворени врати. Това каза вчера по Би Ти Ви в „Нека говорят с Росен Петров“ номинираната за нов здравен министър проф. Анна-Мария Борисова. Тя допълни, че в никакъв случай не може да се съгласи с премиера, че е човек с тежък характер. На 7 април Борисов я представи пред журналисти така: “Тя има тежък характер, трудно комуникативна е. Такъв човек ми трябва!“
„Той по-скоро имаше предвид, че съм твърд характер и нося на проблеми“, обясни Борисова. Тя опроверга и това, че е некомуникативна, като заяви, че винаги оставяла вратата на кабинета си отворена, за да я виждат колегите й. Според Борисова реформата може да се проведе и с по-малко пари, но затова е необходимо да има по-ефективен разход. Тя обясни още, че едното от нещата, на които залага, е контролът. „Добър мениджър съм. Управлявам няколко неправителствени организации и го правя добре“, добави новият здравен министър. Тя посочи още, че ако не е смятала, че е добър специалист и мениджър, не би се нагърбила със задачата да става министър. Борисова призова хората да й вярват, като обясни, че след два месеца може да са „покълнали първите кълнове“ на нейната работа. „Не е важно дали ще седиш дълго или кратко, важно е да свършиш работа. Аз отивам да върша работа, не да си меря престоя“, обясни тя. По отношение на въпрос за връзките й с фармацевтични фирми, новият министър коментира, че отива в кабинета в качеството й на експерт и няма да върши услуги. Борисова призна, че е работила с над 40 фирми. Както и че се почувствала обидена от това, че журналистите се подиграли с песничката, която тя цитира при представянето й от премиера в Министерския съвет, а именно: „Който пие всяка сутрин 8 литра мляко, той дете ще стане яко“. „Това е една кампания, която ние проведохме навремето и спечелихме първа награда в САЩ. Тогава съм се чувствала най-горда в кариерата си“, обясни Борисова. Кандидатурата на новия здравен министър ще бъде гласувана от Народното събрание в сряда. Тя посочи, че първата й задача ще бъде да направи здравната карта на страната.
„Здравната карта вече я има, ние сме я направили, но тя не бе приета от парламента“, обясни пред „Класа“ бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Той допълни, че по време на управлението на тройната коалиция е имало големи разногласия в становищата по отношение на здравната карта, затова тя не е могла да мине. „Сега новото правителство има възможност да реши проблема“, допълни Гайдарски.

Станете почитател на Класа