ДСБ: Дистанцията между нас и управляващите се увеличава

Райко Байчев

Дистанцията между ДСБ и ГЕРБ ще се увеличава все повече, ако ГЕРБ продължава да не предприема никакви реформи, свързани с финансовата криза. Това обяви вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. „Ако управляващите продължават да затъват в блатото на популизма, ще се стигне до обезсмисляне на функциите на ДСБ като гарант за реформите“, допълни Костов.
Според него страната се нуждае от реформи и няма значение как ще се справят останалите страни от Европа, защото те не са в състоянието на България. Лидерът на ДСБ коментира и пакета от 60 антикризисни мерки, който беше представен от правителството преди 11 дни. „Този пакет дори не е от правителството. Зад него не стои Бойко Борисов, не стои никой освен Симеон Дянков. По-скоро мерките са изготвени от синдикатите. Крайно недостатъчни са тези мерки и моята прогноза е, че те дори няма да се обсъдят в Народното събрание и ще отидат в кошчето“, коментира Иван Костов.
Становището на ДСБ е, че страната влиза в сериозна фискална криза, а сигнали, че се предвиждат конкретни стъпки за снижаването на бюджетните разходи, няма, каза още Иван Костов. Относно идеята за вдигането на ДДС от 20 на 22 процента Костов направи аналог с вдигането на ДДС от страна на правителството на Жан Виденов през 1996 година от 18 на 22% и с последващия финансов срив на държавата. Тъмносиният лидер напомни, че правителството трябва да поддържа дефицит под три процента, за да може България през 2011 г. да подаде документи за ERM 2.
“Костов от време на време прави подобни изказвания, но не мисля, че те са заплаха за нашето мнозинство. Антикризисните мерки бяха обсъждани цели 2-3 седмици и мисля, че са добри и балансирани“, коментира Павел Димитров от ГЕРБ.
“Всъщност Костов и до момента не оказва кой знае каква подкрепа на ГЕРБ – той не е по-различен от БСП или ДПС“, коментира пред „Класа“ Павел Шопов от „Атака“. „Костов го натискат от ЕНП да подкрепя ГЕРБ, иначе, ако зависи от него, той би дръпнал и ДСБ, и СДС настрани“, добави Шопов.


Синята коалиция: С ГЕРБ сме конкуренти на местните избори

Целта на Синята коалиция е да бъде истински конкурент на ГЕРБ на местните избори. Това заяви вчера Иван Костов на общ брифинг с другия съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Двамата имаха среща, на която обсъдиха съвместната политика. На въпрос, ще имат ли общи листи, Мартин Димитров отговори, че от СДС ще дадат повече свобода на местните си организации.

Станете почитател на Класа