Съюзът на съдиите предлага две кандидатури за главен съдебен инспектор

Най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите издига две кандидатури за главен съдебен инспектор - на съдия Вера Чочкова от Софийски градски съд и на Теодора Точкова, която е председател на Административния съд в Хасково. Двете номинации ще бъдат представени на 21 март.

Това съобщиха от организацията, която след провала на последната процедура за избор на главен съдебен инспектор реши да проведе вътрешносъсловни консултации. Миналата седмица ССБ съобщи, че все още нито един от предложените кандидати не се е съгласил.

След като бъдат публично представени, двете номинации ще бъдат подложени на обсъждане. На основата на обсъждането управителният съвет ще реши дали кандидатурите ще бъдат официално подкрепени и излъчени от името на съсловната организация. След това предстои народните представители да преценят дали да внесат тези номинации за разглеждане в Народното събрание. "Отчитаме си като грешка, че си поставихме твърди кратки срокове за приключване на тази инициатива, без да вземем предвид, че както номиниращите, така и номинираните са хора, заети с основната си дейност на съдии и се нуждаеха от време за сериозно обмисляне", пише в съобщението на магистратската организация.

Те мотивират номинациите с това, че и двете съдийки са с достатъчно опит, за да отговарят на законовите изисквания за професионален стаж, но достатъчно млади, за да имат силите и енергията за това предизвикателство.

Преди две седмици парламентът утвърди срока 2 април за издигане на кандидати както и правилата за обсъждането на номинациите и за избора, който се извършва с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители.

Постът стои вакантен цяла година, тъй като мандатът на досегашния главен инспектор Ана Караиванова изтече в началото на 2013 и тя подаде оставка през октомври. Това стана причина въпросът да бъде поставен и в последния мониторингов доклад на еврокомисията, която показа, че възстановяването на доверието в институциите и в способността на парламента да преодолее съмненията в задкулисни сделки ще бъде трудно.

Станете почитател на Класа