Разпитаха Първанов по делото срещу бившия шеф на разузнаването

Георги Първанов открито защити работата на отстранения скандален генерал Кирчо Киров, който е обвинен в присвояването на 4,7 млн. лева през 2007-2011 г. - съвпадащи с втория президентски мандат на Първанов.

Първанов и бившият вътрешен министър Румен Петков дадоха днес показания като свидетели по делото срещу бившия началник на НРС. Киров е разследван за извършване на тежки финансови престъпления. Според запознати с делото, отстраненият като директор на НРС е извършил и "оперативни престъпления", за което обществото все още не е информирано. Кирчо Киров злоупотребявал с огромни суми под претекст, че "са предназначени за агентурно-оперативни мероприятия". Тук нарушенията са за близо 5 млн. лева.

Източници от разследването съобщиха за БГНЕС , че е имало опити за "груб натиск върху съдебните власти за опорочаване на делото срещу Киров". Този натиск обаче е бил предотвратен.

Според Първанов "по времето на Киров службата е била засилена и е имало успешни действия". "Бих се изкушил да кажа, че разузнавателната служба, като и българската дипломация, както обществото ни като цяло действаха синхронно и в крайна сметка успяха да постигнат най-големият дипломатически успех в началото на 21 век, освобождаването на медицинските ни сестри от Либия", каза Първанов, без да спомене решаващата роля на партньорите ни и по-специално на Франция.

Георги Първанов обаче се застрахова и подчерта, че "той лично никога не е имал отношение към финансирането на службата, още по-малко пък към детайли за конкретни акции". Това обаче е в противоречие с неговото твърдение, че службата е действала перфектно

Станете почитател на Класа