Орлин Тодоров ще бъде разпитан по делото срещу Цветанов

Бившият началник на БОП – Велико Търново Орлин Тодоров ще бъде разпитан по делото за отказаните СРС-та срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.Делото ще продължи на 13 май, а разпитът на бившия ръководител на БОП - Велико Търново бе поискан от защитата на Цветанов.

От искането на адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков стана ясно, че Тодоров ще бъде питан дали се е познавал с Цветанов. Самият Тодоров отрече това, след като излезе от заседанието по другото дело срещу Цветанов.Няма да бъде разпитан обаче бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, въпреки че защитата поиска и това. Адвокатът на Цветанов поиска този втори разпит заради изясняване на това кога се съгласували исканията за СРС-та и кога не. Защитата поиска от съда и поправка в протокола от предишния му разпит, но съдът не се съгласи с това. За заседанието, което ще се проведе 12 дни преди изборите, ще се очаква и справка от Министерския съвет и МВР в кое време до 2010 г. Цветанов като вицепремиер и министър в командировка, е бил в отпуск, болничен и кой го е замествал докато отсъства. Справката бе поискана от защитата на Цветанов. Адвокатът припомни показания на свидетели от предни заседания, в които те казват, че са искали СРС-та за Орлин Тодоров, когато Цветанов е отсъствал и го е замествал Калин Георгиев.

За следващото заседание съдът разпореди и принудително довеждане на един от бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов. Стана ясно, че той е в болница с хиперточнина криза, но няма никакви доказателства за това, а днес трябваше да бъде разпитан.

Всъщност, Цветан Цветанов и скандалният бивш председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов бяха подсъдими днес в две съседни зали на Съдебната палата. Златанов дойде по-рано от Цветанов и двамата не се засякоха на влизане.

А по делото срещу бившия вътрешен министър Софийският градски съд ще иска и досъдебното производство за Орлин Тодоров от съда във Велико Търново. Адвокат Менко Менков поиска това като подчерта, че по закон СРС-тата са "крайни доказателствени средства" и да се види какви действия по казуса са извършили органите на досъдебното производство преди да ги поискат.

На въпроса извън залата "Откога послушването е крайна мярка, самият Цветанов каза, че "това е записано в българското законодателство". "И мога да ви кажа, че винаги на всички национални съвещания, които са провеждани съвместно с прокуратурата в периода, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, винаги се е говорело, че това е краен способ и винаги сме се стремели да бъдат ограничавани възможностите да се използват толкова много СРС-та", каза Цветанов. "Ако погледнете, имаше период за много специални СРС, следващата година имаше намаляване с около 3000 искания по-малко по мое време", каза той. Цветанов обаче не каза коя конкретно година, обясни само че "говорим за периода, в който съм бил министър, ако проследите справките, които са били изготвени".

След заседанието адвокатът заяви, че по досъдебното производство в миналото заседание Калин Георгиев обяснил много подробно защото е мотивирал Цветанов да откаже разпореждането. "По това досъдебното производство няма нито едно доказателство какво са правили органите преди да поискат СРС-та, защото законът казва, че това е крайно средство за събиране на доказателства когато по никакъв друг начин не могат да бъдат събрани. Ние искаме да видим какво са направили преди да искат подслушване за катерушката и за пързалката", обясни защитникът Менков.

За всички е ясно, че това е политически процес, оплака се отново Цветанов. Той се мотивира именно с това, че предишната кампанията се говорело през цялото време за незаконни подслушвания", а към момента все още няма повдигнато обвинение. Бившият вътрешен министър използва момента да посочи отново, че в края на миналата и началото на тази година, той е бил подслушван и зададе въпроса: "Нормално ли е това?". След това каза, че са им отказали веществените доказателства за прилагането на СРС-та. Адвокатът му припомни, че никога не са твърдели, че искането и че подслушването на Цветанов е незаконно. Той каза, че вчера се е срещал с Бойко Рашков председател на Бюрото за контрол на СРС-та и днес те заседават по неговата жалба и ще му отговарят. Цветанов дори не изключи възможността да е подслушван и сега.

На заседанието днес бе и германският адвокат на ексминистъра Ханс-Петер Ул, който също говори за подслушването. Той каза, че този процес ще даде отговор на въпроса дали България е правова държава, като един от въпросите, които зададе е как у нас се третира телефонното подслушване на гражданите. Според него Цветанов не познава Тодоров. Той каза, че е силно обезпокоен, че клиентът му е бил подслушван и няколко месеца по – късно няма и следа от това.

Според бившия вътрешен министър, който ръководи и щаба на ГЕРБ за евровота, делата няма да навредят "по никакъв начин" в предизборната кампания. "Смятам, че ще ни предстои една позитивна кампания", каза той и заяви, че се надява да не се повтори случаят с Костинброд, който "е патент на БСП и по-специално на Мая Манолова съвместно с българска прокуратура".

Станете почитател на Класа