ВСС иска 25 млн. лв. за по-високи заплати

С/Висшият съдебен съвет реши единодушно, че ще поиска 25 млн. лв. от кабинета, за да бъдат увеличени заплатите на магистратите и всички служители в системата.
Увеличението ще бъде средно 6.73% върху максималния размер на основното трудово възнаграждение, съобщи "Правен свят". Мотивите, с които ВСС ще настоява парите да бъдат отпуснати от Министерския съвет, са изключителната натовареност на магистратите и тежките условия, в които работят.
Председателят на Бюджетната комисия на ВСС Михаил Кожарев заяви на заседание на съвета, че финансовото положение на съдебната власт е изключително тежко, като много скоро средствата за издръжка ще свършат и ще трябва да се искат допълнително от държавата."Не може така да се работи", категоричен бе Кожарев.
В съдебната система работят около 15 000 души, като около 1/3 от тях са магистрати, а останалите са съдебни служители. В момента основното възнаграждение на магистратите на районно ниво е около 1683 лева, а на върховно - 3119 лева. Ако бъдат отпуснати допълнителните средства, увеличението ще бъде от 100 до 200 лева на човек.
За последно заплатите в съдебната система, които са обвързани със средното възнаграждение в бюджетната сфера, бяха индексирани през лятото на 2012 г.

Станете почитател на Класа