Двама висши магистрати застават пред Темида

Двама висши магистрати – председателят на Софийският апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков вече са с обвинения.Двамата станаха обвиняеми един след друг през около половин час. Разследването е от 2010 г. за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и е спечелен от Военно-апелативният съд, когато Пенгезов е бил негов председател. Стойността му е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв. Пенгезов е бил проверяван във връзка с изхарчените европари и след финансов одит му е наложена глоба от 5000 лв. Впоследствие обаче и тя била отменена от съда.

Първият, който бе обвинен в длъжностно присвояване бе председателят на Военно-апелативен съд полк. Петър Петков. "Нямам притеснения, нито лично аз, нито колегата Пенгезов. Всички действия, които сме извършили при реализацията на въпросния проект за информационна система на военните съдилища, са извършени съобразно закона. Не сме злоупотребили с никакви обществени средства, нито за лични нужди, нито в интерес на други лица", каза Петков. Той подчерта, че техните действия не са укорими от наказателно-правен и дори и от морален аспект.

Полк. Петков е заявил на прокурора от Военно-окръжна прокуратура, че ще съдейства максимално, за да се изяснят обстоятелствата по делото и каза, че те това са правели през целия период на разследването, който е от лятото на 2010 г. Единственото, което искам е разследването да приключи в разумни срокове и всички коментари, които правим, да ги правим в съдебната зала, за да защитя името си, добави още Петков.

Както казват, честито бръснене. На мен 4 обвинения. Това пък каза председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов след като и той бе обвинен. В три от обвиненията Пенгезов съобщи, че е посочен като помагач на полк. Петър Петков "и на разни други", а четвъртото е за военно длъжностно престъпление. "Всъщност става дума за едно и също, само че са 4 текста", коментира председателят на САС, който също си тръгна без мярка за неотклонение. Веселин Пенгезов спомена и други имена – Георги Трапов, Людмил Симеонов, Пламен Цветков и др. "Свидетели са засега, ама ще бъдат обвиняеми". "Не може да ме оставят само помагач, нали трябва да стане по-голямо шоу", така обясни откъде знае, че след това ще станат обвиняеми. Според него това са хора, които явно са участвали в проекта, но не знае и предполага, че това са били IT- специалисти или IT-експертите, на които съм разпоредил парите, всъщност "Петков е разпоредил, пък аз съм го подпомогнал". "Долу – горе като ОПГ (организирана престъпна група – бел.ред.) се оформя, двама сме - трябва още един за ОПГ", каза той.

Текстовете, по които е обвинен са за военно длъжностно престъпление. "Не съм направил голяма обществена поръчка", обясни Пенгезов. Другите обвинения, които посочи са помагач към длъжностно присвояване. "Кой обаче е присвоил парите, не ми стана ясно", коментира той. Едното от престъпленията, за които е обвинен дори определи като "екзотично престъпление" и каза, че не е работил по този текст от закона. Сумите, за които става въпрос, според него са за по 20 000, 21 000, 120 000, 140 000 лв. "Все съм помагач – помагам на хората", посочи с ирония той.

Веселин Пенгезов подчерта, че е направил възражение за подсъдността. "Нищо не ми казаха – сега започват да четат и да мъдрят, така че...", каза председателят на САС. На въпрос за това дали има някакви индикации за отстраняване от длъжност, Пенгезов каза, че то е задължително. "При положение, че съм привлечен като обвиняем по чл. 230 главният прокурор прави предложение до ВСС за временно отстраняване от длъжност", заяви той.

Пенгезов не дойде с адвокат. На въпроса дали сам ще се защитава, отговори: "за какво ми е адвокат. Като Георги Димитров, нали ви казах", заяви той.

Станете почитател на Класа